недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштвоОпштина

Помоћница министра за бригу о породици у посети Сремским Карловцима

Помоћница министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић, у оквиру својих редовних активности, данас је посетила Општину Сремски Карловци.

У разговору са председником Општине Александром Сашом Стојкечићем  и његовим сарадницима говорило се о начинима системског решавања проблема и помоћи младим породицама, али и о мерама повећања наталитета и задржавању младих у малим срединама.

– Сматрам да је питање демографије заправо питање будућности. У складу са тим, ми смо већ предузели неке мере. Оне се највише односе на популациону политику, односно мере подршке будућим родитељима. Увећали смо једнократну новчану помоћ за свако новорођено дете на територији наше Општине с 20000 на 30000 динара. Такође, имамо бројне мере које се односе на наше најбоље ђаке и сматрам да је то добар пример како да мотивишемо људе да се више посвете школовању и образовању. Ове године, први пут су ђаци прваци добили бесплатне уџбенике. Доста смо радили на тим малим мерама, које ће, надам се, збирно дати одређене резултате – рекао је Стојкечић.

Помоћница министра Александра Чамагић је, поводом данашње посете Општини Сремски Карловци, изјавила следеће:

– Сама чињеница да је по први путу у оквиру Владе Србије формирано Министарство за бригу о породици и демографију довољно говори о томе колико је ово у ствари важно питање за целу државу. На жалост, демографска слика ни у Сремским Карловцима, као и у већини градова и општина у Србији није сјајна. Међутим, оно што је председник Стојкечић рекао, на свима нама, како на локалној власти тако и на нама из републичке власти, јесте да тим малим корацима, давањима и помоћима, која некада и не морају да буде финансијске, учинимо свако од наших места бољим амбијентом за живот и заснивање породице. Све те финансијске мере ће сигурно породицама помоћи, али је важно да породица има и све остале услове који су потребни за функционисање у једном месту, као што су инфраструктура, посао…

Она је додала како је упозната с податком да је Општина Сремски Карловци учествовала у више пројеката који су се бавили родитељством и раним развојем, односно породичним животом генерално, као и да су издвајања за добре ђаке добар начин како наградити младе људе за њихов рад и труд.

Радном састанку, уз председника Општине, присуствовале су још и чланице Општинског већа Живана Живановић и Сунчица Милиновић, помоћница председника Општине Марина Јанковић, начелница Општинске управе Наташа Свирчев и руководилац Одељења за друштвене делатности Нада Остојић Агбаба.

Verified by MonsterInsights