недеља, јун 23, 2024
ВестиДешавањаКултура

Отварање изложбе „Василије Поленов: српски рат у очима руског уметника“

Отварање изложбе „Василије Поленов: српски рат у очима руског уметника“, коју заједнички организују Епархија сремска Српске православне цркве, Руски центар за науку и културу „Руски дом“ из Београда и Општина Сремски Карловци одржаће се дана 19. новембра 2021. године с почетком у 19 часова у Свечаном салону Патријаршијског двора у Сремским Карловцима. Догађају ће присуствовати његово преосвештенство епископ сремски Василије, директор Руског дома Јевгениј Александрович Баранов и председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић.

Изложба је организована поводом 145. годишњице српско-турског рата (1876-1878) и доласка руских добровољаца у Србију, међу којима је био и великан руског сликарства Василије Поленов. На њој ће бити представљени радови Поленова и документа из збирки Државне Третјаковске галерије и Државног меморијалног историјско-уметничког музејског комплекса „Василије Поленов“, као и одломци из његовог дневника. У припреми изложбе суделовали су још и представништво Россотрудничества, Министарство спољних послова Руске федерације и Руски научни институт у Београду.

Василије Дмитријевич Поленов (1844-1927) је истакнути руски сликар и позоришни уметник, архитекта, композитор и педагог, којег су савременици називали „Витезом лепоте“. Али витез лепоте је истовремено био и „ратник с палетом у руци“. Војни је позив био за њега део породичне традиције. Обојица дедова – А. В. Војејков и В. А. Поленов – учествовали су у Отаџбинском рату 1812. године. А сам сликар се као добровољац прикључио армији генерала Черњајева и постао учесник ратних дешавања на Балкану у периоду од 1876. до 1878. године. Средином XIX века у визуелној уметности се обликовао нови правац – појавила се професија новинара илустратора. Василије Поленов, као зачетник овог правца заузима посебно место и у сликарству и у новинарству.

Verified by MonsterInsights