четвртак, мај 30, 2024
Вести

Положени венци поводом 175 година од Мајске скупштине

Поводом обележавања 175-годишњице Мајске скупштине, на којој је 1848. године у Сремским Карловцима донета одлука о проглашењу Српске Војводине, министар за рад, запошљавање, борачка, и социјална питања Никола Селаковић, потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић заједно са председником општине Сремски Карловци Александром Сашом Стојкечићем положили су данас венце код спомен-плоче на згради Магистрата у Сремским Карловцима у којој је 1848. године донета одлука о проглашењу Српске Војводине.

„Одлукама велике Мајске скупштине, која је одржана управо на овом месту, у згради Магистрата у Сремским Карловцима, српски народ поставио је темеље свом политичком деловању у тадашњој Хабзбуршкој, а потом Аустроугарској монархији, и уздигао је свога митрополита у ранг патријарха, изабрао првог војводу, као свог врховног поглавара световне власти, донео озбиљне одлуке, којима је формирао органе власти на територији Српске Војводине“, истакао је данас министар Никола Селаковић приликом обележавања 175. годишњице „Мајске скупштине“, одржане 1848. године, у Сремским Карловцима.

Министар Селаковић је навео да је у Сремским Карловцима, пре 175 година, српски народ, предвођен патријархом Јосифом Рајачићем и првим војводом Српске Војводине Стеваном Шупљикцем, прогласио тадашњу Српску Војводину, на областима које се мање више подударају са простором данашње АП Војводине.

„Од ове године, Република Србија сећање на велику Мајску скупштину, одржану у Сремским Карловцима, као и сећање на војводу Шупљикца, на патријарха Рајачића, на вожда Ђорђа Стратимировића, уврстила је у ред државних свечаности“, навео је Селаковић и додао да ће се овај историјски датум обележавати не само у Сремским Карловцима, Крушедолу, Новом Саду, већ и у другим крајевима наше земље.

Verified by MonsterInsights