четвртак, мај 30, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.

Полaко се мења лице Карловаца

Више од 300 милиона динара Покрајинска влада уложила је у израду пројектно-техничке документације и обнову неколико здања у Сремским Карловцима од формирања Фонда за обнову културно-историјског наслеђа и развој Сремских Карловаца 2018. године. Захваљујући томе још увек је Влада АП Војводине главни финансијер свих радова на пољу карловачке културно-историјске баштине, иако је у међувремену на њену иницијативу усвојен и нови Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца.

По речима председника карловачке општине Александра Саше Стојкечића, први новац који је Покрајина издвојила за Карловце од тада утрошен је за пројектну документацију реконструкције партерног уређења центра и 19 фасада приватних кућа (на Тргу Бранка Радичевића 3, 4, 11 и 15, у улицама Патријарха Рајачића 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12 и 17 и Митрополита Стратимировића 3, 18, 19-21, 22 и 26) и израду пројекта комплетне реконструкције Улице браће Анђелић.

Средином децембра потписани су уговори за реконструкцију фасаде и кровова још две куће на централном градском тргу. Реч је о кућама 11 и 15, за које је из Фонда издвојено 31,056.418,37 динара. Почетак радова на те две фасаде, како каже председник општине, може да уследи одмах по потписивању уговора

– Ако изузмемо израду пројектно-техничке документације први послови финансирани из тог фонда почели су 2020. године – каже Стојкечић. – Те године обновљена је спољашњост саборне цркве и започета улична фасада Патријаршијског двора. Након тога талас обнове ухватио је ритам који траје и данас. Најинтензивније се радило те 2020. У међувремену је настављена и завршена санација бочних фасада Двора, и недавно отпочела обнова дворишне. Из истог фонда плаћена је санација крова Богословског семинара, фасаде и крова Жупног уреда, као и реконструкција куће оснивача Карловачке гимназије Димитрија Анастасијевића Сабова у Улици митрополита Стратимировића 18 и куће на Тргу Бранка Радичевића 3. Новац који је из Фонда и Управе за капитална улагања АП Војводине издвојен од тада за Карловце превазилази финансијске могућности општине. Захваљујући томе у току је обнова таквих размера која није дуго виђена у Карловцима.


Подугачак низ објеката

Према подацима из Општине управе, током 2020. и 2021. године завршена је обнова западне фасаде Патријаршијског двора и комплетне фасаде Саборне цркве Светог оца Николаја, што је коштало 67 милиона динара. За Римокатолички жупни уред у Покрајинском фонду издвојено је 18 милиона динара, а за кров Богословског семинара 22.332.000 динара. За Сабову кућу одвојено је 18.500.000 динара, 14 милиона динара за кућу на Тргу Бранка Радичевића 3, а 32 милиона за обнову северне и јужне фасаде Патријаршијског двора, мада је накнадно одобрено још пет милиона динара. Са седам милиона динара покрајинских пара, али из других извора, финансира се израда пројекта јавног и декоративног осветљења Карловаца. Управа за капитална улагања АПВ са 198 милиона динара финансира радове у Улици браће Анђелић, који су још увек у току. Новцем из покрајинског буџета, са око 30 милиона динара, биће плаћена санација атријума Богословије Светог Арсенија која је недавно започета. Близу четири милиона динара коштало је уређење спомен-собе односно ризнице у Карловачкој богословији, отворене лане у тој школи, што је такође Покрајинска влада преко Секретаријата за привреду и туризам финансирала.


Средином децембра потписани су уговори за реконструкцију фасаде и кровова још две куће на централном градском тргу. Реч је о кућама 11 и 15, за које је из Фонда издвојено 31,056.418,37 динара. Почетак радова на те две фасаде, како каже председник општине, може да уследи одмах по потписивању уговора. Климатски услови у последње време омогућавају и да се током зиме ради, а одређен део посла може и у радионицама да се обавља. То се односи на реконструкцију фасадних украса, металних делова, столарске захвате.

– Очекујемо догодине између 80 и 100 милиона динара у буџетском фонду за Сремске Карловце – каже Стојкечић. – Надамо се да ће и Министарство културе да се укључи у финансирање радова. Највероватније ће се догодине обнова фасада наставити у Улици патријарха Рајачића. План је да се крене с непарне стране и да се створи низ обновљених фасада и тако добије уређена целина. Ако буде пара, исти принцип применили бисмо и у Улици митрополита Стратимировића од Жупног уреда.

аутор: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights