уторак, јун 25, 2024
ВестиДруштвоКултура

Подстрек стваралачким тенденцијама

„Дани Матице српске у Сремским Карловцима” свечано су отворени 3. новембра, мада су од 23. до 27. октобра већ одржана предавања и промоције књига у оквиру овогодишњег другог по реду издања манифестације, која ће трајати седам седмица. Настала као плод прошлогодишњег Протокола о сарадњи између локалне самоуправе у Сремским Карловцима и најстарије српске књижевне, културне и научне установе, ова манифестација бави се темама из области науке, културе и уметности, које се, на посредан или непосредан начин, односе на Сремске Карловце.

– Надахнути историјским наслеђем које стоји иза нас, на нама, садашњим генерацијама је лепо бреме прошлих векова. Наша обавеза је да се трудимо да негујемо то наслеђе и покушамо угледајући се на претке, дамо и сами допринос у времену у ком живимо, које је обележено пре свега технолошким изумима, и пружимо снажан подстрек стваралачким тенденцијама и новој будућности. Пре неколико дана обележили смо Дан Карловачке гимназије који је био посвећен Георгију Магарашевићу, оснивачу Летописа Матице српске. Поред тога што су Карловци били средиште уметности, културе и просвете они су били и центар грађанске културе Срба у 18. и 19. веку и то се наставило до данас – рекао је председник општине Александар Саша Стојкечић и додао да је част присуствовати предавању о Бориславу Михајловићу Михизу који је оставио немерљив траг у српској, грађанској култури.

Председник Матице српске Драган Станић је нагласио да је за установу коју представља значајно што у Сремским Карловцима може да представи нешто од онога што ради.

– Матица српска је управо објавила сабрана дела Борислава Михајловића Михиза и ускоро ће почети  промоција тих дела. Отуда и „Михизове слике Срема и Сремских Карловаца“ у којима доносимо кратку причу о њему. Када се говори о Михизу увек се мора узети у обзир његова тежња ка новим изазовима, он се никад није задовољавао већ досегнутим, већ хрлио ка новом, хуманијем, бољем – казао је Драган Станић, не скривајући задовољство због тога што је Матица српска са карловачком општином установила ову манифестацију у оквиру које је он говорио о некадашњем ђаку Карловачке гимназије Бириславу Михајловићу Михизу.                

Партнер Матици српској и локалној самоуправи у реализацији манифестације је Креативни клуб „Едуко”, чији председник Миладин Калинић је напоменуо да Сремски Карловци немају центар културе, али имају доста удружења и људе који то надокнађују.

– Међу њима је и „Едуко” који делује више од две деценије промовишући овдашњу културу кроз различите пројекте из области образовања и духовности. Кроз више од  50 пројеката  преко 2.000 учесника, половина из дијаспоре, се упознало са српском баштином, културом и духовношћу. Част нам је што смо носиоци овог пројекта, чији циљ је да богату вишевековну баштину приближимо ђацима Карловачке гимназије и Богословије Светог Арсенија, као и суграђанима кроз теме и трибине које су у директној или индиректној вези са историјом нашег народа и Сремских Карловаца. То је наш мали, скроман допринос културном профилу Карловаца. Верујем да ће младе ова предавања подстаћи на размишљање и  стваралаштво – истакао је Миладин Калинић.

По речима шефа кабинета председника општине Светомира Михаљева, предавањем „Српски језик и ћирилица“ проф. др Исидоре Бјелаковић, редовног професора на Одсеку за српски језик и лингвистику Филозофског факултета у Новом Саду, наставља се манифестација „Дани Матице српске у Сремским Карловцима” коју финансијски подржавају Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Предавање проф. Бјелаковић одржаће се 10. новембра у 18 часова у свечаној сали зграде општине.

У музичком делу церемоније отварања програма наступио је вокални квартет који чине сопран Јелена Антић, алт Мила Радонић, тенор Јован Стојановић и бас Љубомир Ћурчић.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights