недеља, април 14, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ У БРАЋЕ АНЂЕЛИЋ
За пола године ново лице улице

Дуго очекивана реконструкција Улице браће Анђелић у Сремским Карловцима, инфраструктурни захват великих размера за овдашње прилике, почела је 10. марта. У тај захтевни посао радници предузећа „Карин комерц“ из Ветерника, које је са новосадском фирмом „Енерџи про“ као подизвођачем, изабрано на конкурсу за реализатора свих активности, кренули су од раскршћа са Улицом патријарха Рајачића. Прво са чим су се ухватили у коштац јесте градња атмосферске канализације, а упоредо са тим реконструишу и фекалну канализациону мрежу.

Према пројекту, радовима ће бити обухваћено 845 метара улице, од броја 1 до 99, односно од раскрснице с Улицом патријарха Рајачића до раскрснице с Улицом карловачких ђака. Реконструкција ће се обављати у више фаза, а планом је предвиђена поред фекалне и обнова водоводне мреже у дужини од 790 метара, изградња 740 метара атмосферске канализације, која ће бити подељена у два слива – према Улици Јована Гроса и Николе Тесле. Биће постављено ново јавно осветљење, при чему се уклањају бандере и каблови постављају у земљу, изграђено шест потпорних зидова укупне дужине 130 метара, као и коловоз ширине 5,5 метара. Планирани су тротоари различите ширине, у зависности од тога колико простор буде дозвољавао.

По уговору, рок за завршетак радова је 180 дана, односно до почетка августа. Вредност инвестиције је 198 милиона динара са ПДВ-ом, а финансијер је Управа за капитална улагања АП Војводине која је и спровела избор извођача радова. Надзор је поверен карловачкој фирми СОУР инжењеринг 2017 д.о.о.

Током радова у Улици браће Анђелић, „Електродистрибуција“ ће уклонити четири и поставити три нове трафо-станице. Трошкове тог подухвата сносиће делом „Електродистрибуција“, док ће остатак новца обезбедити Покрајинска влада.

Трафо-станица на почетку улице, на скверу код „Три зеца“ биће премештена на оближњу приватну парцелу, а она на крају, на раскрсници са Улицом патријарха Рајачића, измешта се ближе Ловачком дому. Трафо у Рајачићевој улици, преко пута манастира, биће премештен у манастирску порту.

– Овим захтевним подухватом, како у техничком тако и у финансијском смислу, настојимо да обезбедимо нормални двосмерни промет возила у улици, а не да би се кроз њу одвијао аутобуски саобраћај – каже председник општине Александар Саша Стојкечић. – То је план барем за сада. Нама је у интересу да добијемо квалитетну саобраћајницу са пешачким стазама од улаза у Петроварадинску улицу до окретнице на Дудари.

аутор: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights