понедељак, април 22, 2024
ВестиДешавања

Почела „Карловачка берба грожђа“

У старом издању након двогодишње паузе због корона вируса, вечерас је у Сремским Карловцима почела тродневна светковина у част грожђа и вина, „Карловачка берба грожђа“. Част да отвори ту најпопуларнију и најмасовнију манифестацију у Карловцима припала је директору Института за виноградарство, тачније Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета у Новом Саду, проф. др Драгославу Иванишевићу.

– Ближи крај једне захтевне године када је виноградарство у питању. Пред виноградарима су били многобројни изазови које су они захваљујући свом труду, залагању и великом умећу савладали и успели да сачувају и доведу грожђе, како се то у виноградарској терминологији каже, до самог краја. У највећем броју случајева они су успели да обаве бербу. Ових дана берба грожђа у Сремским Карловцима се полако приводи крају, а тим поводом смо се и окупили да сви заједно обележимо тај значајан догађај и посао за цело место. У нади да ћемо се лепо дружити и из ове бербе добити добро вино, те да ћемо се дуги низ година окупљати истим поводом, проглашавам дане бербе отвореним – казао је Драгослав Иванишевић .

Док се по обронцима карловачких брда још скидају слатки плодови винове лозе, по традицији, од вечерас до недеље касно увече у центру Карловаца ће домаће становништво и посетиоци из других места бити у прилици да дегустирају вина карловачких виноградара и винара, из прошлогодишње и ранијих берби. Осим тога, пред њима су и други производи.

У ударном термину у музичком делу програма вечерас је наступио  бенд Неверне бебе, а пре њих џез дует Сергеј Шапалов и Вања Јаковљевић, те  The Petting Blues Band.

За музички угођај задужени су сутра и у недељу  Жељко Васић и новосадска група Апсолутно романтично,  гудачки квартет Dinamica Music и карловачки ОКУД „Бранково коло“. Ни овог пута најмлађи нису заборављени. За њих су у току сутрашњег дана и у недељу у преподневним сатима припремљени разноврсни забавни програми.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights