среда, јун 26, 2024
ВестиОпштина

Општина плаћа доприносе за самосталне уметнике

Одборници Скупштине општине Сремски Карловци већином гласова у петак увече усвојили су осам тачака дневног реда за рекордних 10 минута колико је заседање трајало, не рачунајући одборничка питања која су потрајала још два-три минута.

Без излагања предлагача и дискусије, у којој углавном учествују опозициони одборници, од чега су се овог пута уздржали, гласало се ексресно, па је и седница толико трајала.

Скупштина је изгласала предлог да се за екстерну ревизију завршног рачуна општине за 2021. ангажује независни ревизор и одлуку о условима и начину стицања права за уплату доприноса за здравствено, пензијско и инвалидско осигурање суграђана који самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе, чиме ће први пут самостални уметници из општинског буyета добијати новац за поменуто осигурање и доприносе.

Право на уплату доприноса по усвојеној одлуци, могу да остваре уметници  под условом да имају пребивалиште на територији општине, да им је у складу са законом Удружење код кога су уведени у евиденцију, утврдило да самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе као једину делатност и да нису осигурани по другом основу или корисници пензије. Општинска управа ће расписивати јавни позив за сваку календарску годину за стицање права за уплату доприноса. Скупштина је донела решење којим се сагласила са новим ценовником услуга ЈКП „Белило“. Како се наводи у образложењу одлуке Надзорног одбора предузећа о висини цена услуга, „Белило“  је кориговало поједине цене будући да су последњи пут мењане 2016. године, а да је у међувремену дошло до повећања минималне цене рада са 131 на 201,22 динара, као и до поскупљења горива које је један од кључних елемената у формирању цена услуга. Поред тога, наводи се да је било потребно увести и нове ставке у ценовник с обзиром на то да је дошло до проширења делатности „Белила“ на одржавање саобраћајница у летњем периоду и послове из домена зоохигијене. Прихваћена је и допуна Статута ЈКП „Белило“, као наредни корак после усклађивања оснивачког акта предузећа са Законом о комуналним делатностима.

Усвојена је информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања „Белила“, као и извештај о прошлогодишњем раду општинског Штаба за ванредне ситуације, те план деловања у овој години.

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights