четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Одмиче рушење Савезног центра за механизацију у Карловцима

Ради наставка градње пешачко-бициклистичког потходника на раскрсници државног пута другог А реда број 100 и Дунавске улице у Сремским Карловцима за потребе проласка људи и бициклиста испод брзе пруге, руши се трећина зграде Савезног центра за механизацију, потврђено је „Дневнику” у „Инфраструктури железнице Србије”.

Питање да ли се руши цела или само део зграде, како је првобитно речено, постало је једно од најчешће постављаних у Карловцима од тренутка када су мајстори прионули рушењу 17. фебруара.

Како кажу у „Инфраструктури железнице Србије”, због  изградње улаза или излаза, у зависности с које стране се посматра, у потходник, руши се отприлике трећина зграде, док ће остале две трећине  бити реконструисане.

Потходник гради руска компанија РЖД „Интернешнл“, у оквиру пројекта реконструкције пруге за велике брзине на деоници од Старе Пазове и Новог Сада, за коју је задужена, јер код брзих пруга нема укрштања са путевима у нивоу.

Пешачко-бициклистички потходник дугачак је 75 метара, а широк око седам. Пројектом је предвиђено да потходник осим степеница, има и лифт.

Објекат је у великој мери завршен, и остало је да се уради улаз. Поред тога, предстоје још и одређени радови, који обухватају завршну обраду зидова и степеништа, као и захвате на електричним инсталацијама. Када потходник буде готов, а планирано је да сви радови око њега буду завршени до 30. јула, пешаци и бициклисти моћи ће кроз њега  да дођу до обале Дунава. Аутомобили ће преко новог друмског надвожњака, такозваног „С” надвожњака на уласку у Сремске Карловце из смера Новог Сада, стизати до реке. Надвожњак је изграђен, а остало је још да се доврше приступне саобраћајнице. Потходник је један од укупно 62 објекта, који се граде између Старе Пазове и Новог Сада, за потребе брзе пруге.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights