понедељак, април 22, 2024
ВестиКултура

Обележено 90 година од рођења песника Душка Трифуновића

Деведесет година од рођења великог српског песника Душка Трифуновића обележено је данас у Сремским Карловцима и Новом Саду у суорганизацији Креативног клуба Едуко, Удружења Корени, Издавачке куће  Промете и Музеја пчеларстава породице Живановић.

Пријатељи, поштоваоци, организатори, гости из општине Брод у Републици Српској, где је у Сјековцу Душко Трифуновић рођен, окупили су се најпре на песниковом гробу на Чератском гробљу, на ком је по сопственој жељи сахрањен. Паљењем свећа, полагањем венаца и пригодним речима одата је пошта Трифуновићу.

Програм је настављен обиласком  Музеја пчеларста породице Живановић, у ком је  промовисана  књига Бранака Перића „Твој нас уздиже стих“ посвећена песнику, о ком  су говорили  професор Миладин Калинић,  Жарко Живановић,  Зоран Кулунџија, Милан Гутић и други. Песме и текстве казивала је песникиња Весна Фекете.

Данашње сећање на лик и дело Душка Трифуновића завршено је у галерији Прометеј у Новом Саду  пројекцијом ТВ прилога  о њему  који потписује Бранко Станковић, аутор емисије на РТС-у Квадратура круга.

текст: Зорица Милосављевић // фото: приватна архива

Verified by MonsterInsights