понедељак, април 22, 2024
ВестиОпштина

Обележен Дан Сремских Карловаца

Дан Сремских Карловаца, установљен у знак сећања на 16. септембра 1753. године када су Карловци добили статус слободне војничке вароши, обележен је данас свечаношћу у Магистрату на којој су тим поводом додељена највиша општинска признања овогодишњим лауреатима – ректору Богословије Светог Арсенија протојереју-ставрофору мр Јовану Милановићу и Полицијској станици.

Свечаност је отворио председник карловачког парламента Бобан Петковић, честитајући суграђанима Дан Сремских Карловаца, а добитницима на признањима која су заслужено стигла у њихове руке.

– Сремски Карловци имају дугу традицију награђивања оних који су задужили ово место. Тако је још давне 1873. године Варошки савет за почасне чланове комунитета – слободне војничке вароши – прогласио генерале Лазара Мамулу и Петра Бигу јер њиховом „мудром војевању има захвалити што су Карловци у крвавој години 1848. од извесне пропасти сачувани“. Од тада је прошло готово век и по, а ми се, као општина, још увек трудимо да наградама, које додељујемо појединцима и установама, искажемо своју захвалност за њихова добра дела учињена другима. Тако данас одајемо признање личностима иза којих се налазе године, деценије, племенитог и великодушног рада за друге људе – рекао је између осталог Бобан Петковић.

Честититке суграђанима и награђенима на заслуженим признањима упутио је и председник општине Александар Саша Стојкечић рекавши да се нада да ће лауреати бити пример, који ће следити други.

– У хроници Сремских Карловаца, данас ћемо записати имена изузетних људи – једног појединца и једне установе – који су својим преданим радом, вишегодишњим залагањем за друге, заслужили да им овај град, као дар захвалности, уручи намењена признања – казао је Стојкечић. – Важно је да то учинимо за добробит нашег друштва, показујући да ово доба није остало без својих хероја. Увек треба истицати ваљане људе, који су део свог унутарњег бића, своје врлине, великодушно даровали другима. Пружати их као пример, пожељни образац понашања, на који би се друштво угледало.

Карловачка скупштина донела је одлуку да се повеља Сремских Карловаца поводом Дана општине додели Јовану Милановићу за заслуге на ширењу светосавља и духовних вредности, допринос унапређењу рада и угледа Карловачке богословије, а Полицијској станици за постигнуте резултате и залагање на пољу едукације о безбедности у саобраћају и висок степен професионалности и пожртвованости у раду њених припадника.

Ректор Милановић се захвалио на признању и рекао да је оно потврда исправности настојања оних који су хтели да он дође у Сремске Карловце.

– Ова награда је и залог, јер бити Карловчанин је обавезујуће дело. Карловци су место богато историјом, културом, духовношћу и када овако нешто добијете се питате, гледајући претходне добитнике и оне који су живели у њима, шта је то још потребно да буду оно што су били и што можемо оставити потомцима – рекао је ректор Милановић изразивши и жељу да једног дана буде стални становник Сремских Карловаца.

У име Полицијске станице признање је примио начелник Ненад Станковић. Он је истакао да је повеља знак да су припадници Полицијске станице на правом путу и да је то локална самоуправа препознала. Напоменуо је да су Сремски Карловци место у ком постоје проблеми као и у другим срединама, али и да осим о становништву полиција брине и о туристима који их у значајној мери посећују.

Међу бројним истакнутим званицама, свечаности су присуствовали чланица Градског већа Новог Сада за образовање Дина Вучинић и начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић.

У уметничком делу програма наступили су хор Карловачке богословије и песникиња Весна Фекете.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights