четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

На Огледном добру у Сремским Карловцима вински посленици прославили Светог Трифуна

Освећењем славског колача и жита, симболичним орезивањем првог чокота винове лозе у овој години и дегустацијом вина, карловачки виноградари и винари прославили су своју славу – Светог великомученика Трифуна на Огледном добру за виноградарство Пољопривредног факултета, које се налази у Сремским Карловцима. 

Парох Саборне цркве и професор Карловачке богословије јереј Станко Лакетић благосиљао је винограде и виноградаре, упућујући молитве Богу да „посети винограде, избави њих и сву њихову околину од сваке непогоде, од града и снега, мраза и леда, од љуте зиме и врелих ветрова, од олује и демона, и од сваког насртаја видљивих и невидљивих непријатеља, да би однеговани дали у своје време род“.

Након тог молитвеног чина уследило је орезивање лозе и поливање чокота вином да би повратио снагу изгубљену током зиме. Тај задатак обавио је овогодишњи кум славе Александар Мрђанин, припадник пете генерације виноградара у породици.

Директор Департмана Пољопривреног факултета за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, у чијем саставу је огледно добро у Карловцима, доц. др Драгослав Иванишевић је истакао да се нада лепој и доброј години, иако временске прилике за сада не указују да ће бити тако.

– Узимајући у обзир високе температуре, које су забележене у протеклом месецу, можемо очекивати раније кретање винове лозе и других култура – рекао је Иванишевић. – Крајем марта и у априлу постоји опасност од појаве ниских температура па уколико вегетација крене раније, већи је ризик од измрзавања. Судећи по садашњим показатељима, вегетација ће доста поранити, што појачава стрепњу како ће се прилике у винограду развијати.

Иванишевић је куму славе Александру Мрђанину доделио повељу Пољопривредног факултета за сарадњу с том научном кућом. То је друга година заредом како Пољопривредни факултет додељује то признање као израз захвалности Карловчанима, али и другим виноградарима, за оданост и заједничко узрастање и сарадњу с том високообразовном установом. Прво признање тог типа припало је виноградару Предрагу Бајилу.

Прво вино које су виноградари пробали била је прошлогодишња „сила“ винарије „Мрђанин“. Реч је о сорти грожђа створеној на Департману за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, која се, могло би се рећи, одомаћила у Карловцима, с тенденцијом ширења и по остатку Фрушке горе.   

По речима Александра Мрђанина, сила није једина новостворена сорта у тој научној кући која је нашла место у виноградима те породице, чији је најмлађи представник, шестогодишњи Вук, такође присуствовао виноградарској слави, спреман као запета пушка да наброји шта све његов отац, стриц и деда гаје у својим виноградима. 

– За сада обрађујемо нешто мање од 11 хектара – истакао је Александар Мрђанин. – Осим интернационалних сорти, као што су шардоне, каберне совињон и мерло, посветили смо се и производњи вина од аутохтоних сорти, попут силе и пробуса. Имамо у плану проширење засада и при том у првом реду мислимо на садњу сорти које су такође стоврене на Департману, јер сматрамо да је у њима будућност, како карловачког винарства, тако и српског.

Извор: Dnevnik.rs // текст: Зорица Милосављевић // фото: С. Шушњевић

Verified by MonsterInsights