уторак, мај 28, 2024
ВестиДешавањаКултура

Међународни фестивал кратког ауторског анимираног филма

МултиМост фест, Међународни фестивал кратког ауторског анимираног филма, у организацији карловачког Студија ДОМ биће одржан од 29. септембра до 1. октобра у Сремским Карловцима и Новом Саду. На конкурс ове године стигло је 940 филмова из 92 државе. Селекциона комисија одабрала је 62 филма, који ће бити приказани публици током фестивалских дана у Културном центру Новог Сада (КЦНС).

Предвиђен је и богат пратећи програм. Како се ове године обележава значајан јубилеј – век српске професионалне анимације, тој теми биће посвећена панел дискусија у КЦНС, као и пројекције филмова зборника „Српски анимирани филм” 1–5, који су уредили професори Растко ]ирић и Божидар Зечевић. У част стогодишњице биће организована и изложба „Ветерани српске анимације” Василијане Снежане Трстењак.

Поред филмских дебата за младе и радионице анимације врхунског уметника др Милоша Томића, биће одржана и два онлајн догађаја за ширу јавност. Први, мастерклас предавање и радионица за сценаристе анимираних пројеката са познатим скрипт доктором из Велике Британије Филом Паркером „AnimondLab2” биће 30. септембра од 15 до 16.30 сати, и бесплатан је. Други је вебинар „Филм, анимирани филм“ за омладинске и просветне раднике о значају и могућностима стварања анимираног филма са младима у и ван школског система. Вебинар ће бити одржан 29. септембра од 19 до 19.45 часова. Предавач је Дубравка Калинић Лебинец, суоснивач и суорганизатор Филмско-креативног студија ВАНИМА из Вараждина.

За оба програма треба се пријавити електронски, а више информација може се наћи на сајту фестивала.
Сурганизатор фестивала је „Art and Visual Production” из Београда, а партнери су Културни центар Новог Сада и „Animond Fond” из Београда. Реализује се уз подршку Општинске управе Сремских Карловаца и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

текст: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights