понедељак, април 22, 2024
ВестиДешавања

Концерт хора „Лучинушка“

У организацији Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца и Карловачке гимназије 6. априла од 19 сати у свечаној сали гимназије биће одржан концерт хора „Лучинушка“ из Београда, а улаз је бесплатан.

Хор „Лучинушка“ основан је 1972. године на Одсеку за славистику

Филолошког факултета у Београду на иницијативу професора Андреја Тарасјева. Испрва су га чиниле студенткиње које су песмом испуњавале време између предавања. Циљ хора био је да се кроз неговање музичке традиције словенских народа што боље савладају језик, култура и књижевност народа чији су се језици студирали, а уз то да се само студирање олакша и учини занимљивијим. Данас је то градски женски хор, док пратећи оркестар чине мушкарци, који и даље негује музичко наслеђе словенских народа. Иза себе има бројне наступе (Москва, Лењинград, Загреб, Осијек, Горњи Милановац, Нови Сад, Ваљево, Мионица, Сомбор, Шид, Лозница и други градови широм Србије).

„Лучинушка“ учествује у хуманитарним акцијама, у обележавањима важних историјских догађаја и личности, а са својим програмима чест је гост Руског дома у Београду.

Verified by MonsterInsights