уторак, мај 28, 2024
ВестиДруштво

Карловачке школе заједно прославиле Светог Саву

Светосавском академијом у свечаној сали Карловачке гимназије данас је крунисана прослава Светог Саве у Сремским Карловцима. Претходила јој је света архијерејска литургија у Саборном храму, коју је служио владика јегарски Нектарије, викарни епископ патријарха Порфирија са карловачким свештенством, током које су освештани и пререзани славски колачи трију карловачких школа.

Данашњом заједничком Светосавском академијом Основна школа „23. октобар“, Богословија „Свети Арсеније“ и Карловачка гимназија, након паузе од три године због епидемије корона вируса, наставиле су традицију установљену 2001. да скупа на истом месту обележавају школску славу. Заједно су по дводеценијском обичају приредиле и програм састављен од музичких, поетских и прозних тачака.

Поштујући традицију која много дуже траје у најстаријој српској гимназији, професор те школе Растислав Стојсављевић беседио је о Светом Сави, подсетивши на његово дело које траје осам векова. Ауторима најбољих есеја о првом српском архиепископу из Карловачке гимназије уручене су награде које сваке године за Светог Саву додељује епископ сремски Василије. Прву награду освојила је ученица из II-5 одељења Јована Анђелић, друга је припала Милици Гајић из II-4, а трећа Катарини Круљ из II-6.

Прославу Светог Саве у Карловачку гимназију 1860. увео је наређењем патријарх Јосиф Рајачић годину дана пре смрти. Од тада је сваке године на Савиндан одржавана литургија, после које је свештенство са ђацима и грађанством у литији одлазило у гимназију, где је обављано водоосвећење. Пошто просторије у гимназији подигнутој 1891. године нису биле довољно велике да приме све који су долазили на прославу, освећење је најчешће бивало у гимназијском дворишту. Тада је уведена и пракса да се на Савиндан увече одржавају светосавске беседе, одакле вероватно потиче и данашњи обичај да на прослави у Карловачкој гимназији млади професори држе светосавску беседу.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights