четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштво

Карловачка гимназија прославила 232 године постојања

Карловачка гимназија обележила је данас 232 године постојања свечаном академијом којој су присуствовали председник општине Александар Саша Стојкечић, чланица Градског већа Новог Сада за образовање Дина Вучинић, начелник новосадске Градске управе за образовање Радован Ковачевић, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, представници покрајинске власти, велики број некадашњих и садашњих ђака, професора и директора и многи други.

У поздравном говору директор најстарије српске гимназије Бранко Стојков осврнуо се на постигнућа ђака у претходном периоду и пројекте који су унапредили наставни процес и услове рада. Као врло значајан потез навео је увођење припремне наставе која је резултирала повећањем броја кандидата за упис у школу и добро урађеним пријемним испитима. Како је напоменуо још у првом уписном року ове године попуњено је свих 144 места на филолошким смеровима и 20 у одељењу талентованих ученика за географију и историју, а међу уписанима је и неколико држављана Русије и једна ученица из Кине.

– Овог пролећа наши ученици и професори обрадовали су нас низом награда на државним такмичењима из српског језика и књижевности, као и страних језика – рекао је Бранко Стојков и додао да је та серија успеха настављена првим местом Иване Росић у септембру у Риму, на светском надметању Хипо из енглеског језика. – Добри резултати постигнути су и на такмичењу из математике коју смо поново вратили и сада се изучава и у трећем и четвртом разреду, а и спорт полако враћамо у школу. Посебно бих истакао учешће ученика у хуманитарним акцијама чиме показују да имају осећај да помажу другима.

Стојков је нагласио да од новембра, па у наредне две године на часовима јапанског језика помоћ у раду професору пружаће волонтер лектор из Јапана, а да се половином месеца очекује почетак наставе у кабинетима за руски језик које су уређене и опремљене мобилијаром и наставним средствима захваљујући Нафтној индустрији Србије, Влади града Москве и амбасади Русије у Београду.

По традицији на свечаности поводом дана школе приступну беседу изговара нови млад професор. Овог пута та част припала је некадашњем ђаку генерације Карловачке гиманзије, а садашњој професорки немачког језика Софији Мишковић.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights