петак, јул 12, 2024
Вести

Еко полигон с десет реквизита на располагању спортистима

Теретана на отвореном или Еко полигон „Снага карловачког Дунавца“, како је Покрет горана Војводине назвао вежбаоницу на обали Старог Дунава у Сремским Карловцима коју је протеклих месеци у том делу Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит“ градио, свечано је јуче дата на употребу карловачким спортистима и рекреативцима, али и другим љубитељима природе.

Еко полигон се састоји од десет реквизита направљених од дрвета чиме се савршено уклапају средину у коју су постављени. Поред сваког од њих постоји и информативна табла која објашњава карактеристике и начин употребе. Приликом припреме за реализацију активисти Покрета горана Војводине су се консултовали са Спортским савезом општине уважавајући сугестије који су то реквизити који би карловачким спортистима највише одговарали за вежбање у том природном амбијенту. Свему томе претходила је припрема терена која се састојала од насипања струганог асфалта на стази и равнања терена на који су касније постављене дрвене справе, направљене од  дрвеног материјала сакупљеног после јулских олуја. Полигон има и чивилук за одлагање ствари, а у оквиру пројекта монтиране су и две инфо табле за усмеравање корисника.

Стварању тог новог садржаја на Дунавцу допринос су дали и учесници међународног и националног волонтерског кампа у организацији Покрета горана Војводине,  запослени у „Тојо тајер“ компанији у Инђији, карловачки основци и „Војводинашуме“.

Поводом завршетка пројекта „Сачувајмо заштићено“ уз финансијску подршку Европске уније и Швајцарске владе, у оквиру којег је никао полигон, приређена је свечаност на којој је озваничен почетак стављања полигона у функцију, али и наглашено да се очекује да спортисти и рекреативци справе за вежбање као и дрвени мобилијар који је увећан сада за два сета столова и клупа, одговорно користе у складу са принципима који ће омогућити безбедну употребу и одрживост.

Током јучерашње свечаности на Дунавцу одржане су радионице за децу, разгледање и испробавање реквизита, а и послужен ручак учесницима.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Покрет горана Војводине

Verified by MonsterInsights