недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

КАРЛОВАЧКА ГИМНАЗИЈА ОБЕЛЕЖИЛА 231 ГОДИНУ ПОСТОЈАЊА – Бастион српске културе дуже од два века

Свечаном академијом посвећеној стогодишњици рођења Дејана Медаковића и Борислава Михајловића Михиза, двојице некадашњих ђака Карловачке гимназије, који су дали значајан допринос српској култури, и веку од оснивања спомен-библиотеке, те 460-годишњици изласка из штампе Четворојеванђеља из Мркшине цркве које се чува у чувеној библиотеци најстарије српске гимназије, та школа од посебног интереса за Републику Србију данас је обележила 231 годину постојања.

Директор Карловачке гимназије Бранко Стојков је нагласио да је 2022, година повратка у редовне школске активности. Обележили су је многобројни успеси ученика на државним и другим такмичењима из српског језика и књижевности као и из страних језика. Посебно је истакао резултате које је постигла ђак генерације, Данијела Миленковић освајањем награда на  државним надметањима из српског и немачког језика. Миленковићева је, како је рекао Стојков, серију признања крунисала наградом Матице српске која се додељује најбољим ученицима и студентима. Подсетио је и на успех Марка Пауновића постигнут у финалу светског Хипо такмичења из енглеског језика, који је најбољи резултат до сада остварен на том надметању.

Низ ђачких успеха и активности који су реализовани ове године у школи, али и подсећање на поменуту двојицу знаменитих ученика, директор Стојков завршио је одломком из књиге Дејана Медаковића, којим је тај великан српског барока, цитирајући једног од директора школе, Радивоја Врховца, истакао колико се воли Карловачка гимназија.

Ове године част да беседи на свечаној академији поводом Дана школе, што је традиција у Карловачкој гимназији, припала је педагогу Нади Илић, некадашњем ђаку, која је нагласила да „Карловачка гимназија као бастион српске културе више од два века стоји на бранику културне и верске заоставштине српског народа у коме сваки некадашњи и садашњи ученик ‘Претећи сунцу дере кроз облак’ и даје свој допринос који се огледа и вреднује у јединству различитости и индивидуалности“.

-Људи чине институције, људи чине културу, државу и нацију, они који су прошли или остали у Гимназији утиснули су неизбрисив траг и утрли пут новим нараштајима олакшавајући им често и трновит пут, а истовремено баштинећи високе стандарде – између осталог рекла је у беседи Нада Илић.

На део имена оних који су се школовали у Карловачкој гимназији подсетио је и министар просвете Републике Србије Бранко Ружић, обраћајући се на свечаној академији, рекавши да нема боље препоруке за школу од тога.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights