петак, јул 12, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине

ЈОШ 32,5 МИЛИОНА ДИНАРА ОД ПОКРАЈИНЕ ЗА ОБНОВУ ФАСАДА – Радиће се Сабова кућа и „тројка” на централном тргу

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама финансираће ове године санацију фасада још две куће у приватном власништву у Сремским Карловцима. Према уговорима који је локална самоуправа склопила са тим Секретаријатом, реч је кући на Тргу Бранка Радичевића 3 и Митрополита Стратимировића 18, познатој по томе што је у прошлости припадала великом задужбинару Димитрију Анастасијевићу Сабову, оснивачу Карловачке гимназије.

За санацију и конзервацију фасаде прве куће Покрајински секретаријат за културу у оквиру пројекта обнове културно-историјског наслеђа и подстицање развоја Сремских Карловаца, одобрио је 14 милиона динара, а за обнову кровне конструкције и фасаде Сабове куће 18,5 милиона динара.

Општина је у обавези да новац наменски утроши до краја ове године.

По речима председника општине Александра Саше Стојкечића, стављањем потписа на уговоре о финансирању поменутих радова наставља се циклус обнове градитељског, односно културно-историјског наслеђа у Карловцима. Следећи корак је, како је Стојкечић рекао, расписивање конкурса за избор извођача радова, а ускоро се очекује И уговор о финансирању и наставак обнове бочних фасада Патријаршијског двора.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights