недеља, април 14, 2024
ВестиОпштина

Градиће се прикључак на државни пут у Сремским Карловцима

Општинска управа у Сремским Карловцима планира реконструкцију три улице и изградњу прикључка на државни пут у Кишовој бари због чега је 2. јула расписала конкурс за израду пројектно-техничке документације како би реализовала поменуте радове.

У плану су реконструкције улица Карловачких ђака, Прерадовићеве и Карађорђеве и градња саобраћајнице од раскрснице Прерадовићеве и Илије Округића којом ће се остварити још једна ваза са некадашњим магистралним путем.

Прикључак Прерадовићеве на државни пут II а реда број 100, за који ће се радити пројектно-техничка документација дуг је 70 метара и протезаће се од раскрснице са Улицом Илије Округића до изласка на тај пут. Пројектом је потребно предвидети и нивелацијско уклапање са државним путем. Најмања планирана ширина коловоза треба да буде пет метара како би се њоме могао одвијати двосмерни саобраћај. Будући прикључак од великог је значаја зато што се тај део Карловаца постепено претвара у пословну зону. Ускоро се очекује на том простору градња продајног објекта компаније „Универекспорт“, а потом и пословног комплекса локалног предузећа „Јавор“.

Према конкурсној документацији, од пројектаната се очекује да у делу Улице карловачких ђака, од Улице Јована Гроса до раскрснице са Улицом браће Анђелић дају предлог за обнову саобраћајнице, водовода, фекалне и изградњу атмосферске канализације. Пројектом треба да буду обухваћена и решења за мале урбане целине у оквиру улице, као што је зелена површина на раскрсници Карловачких ђака и Гајеве, те предлози за реконструкцију  јавног степеништа између бројева 18а и 20 у Карловачких ђака.

Од пројектаната се очекује да изнађу  квалитетна и економична решења када је реч о саобраћајници будући да кроз ту улицу пролази аутобус јавног градског предузећа. Сугерише се замена азбестних водоводних и канализационих цеви цевима од другог материјала истог промера. Очекује се и да се предложи решење за прихват атмосферких вода из Улице браће Анђелић и другог дела Улице карловачких ђака, а сви тргови, улице, уличице и пролази у оквиру зоне заштите задрже без промена, осим изузетних интервенција ради бољег функционисања,  што значи да се задржавају и све евентуалне неправилности које су карактеристичне за Карловце. У Карађорђевој улици од Трга Бранка Радичевића до раскрснице са Његошевом улицом пројектом се очекују осим предлога за реконструкцију саобраћајнице, водовода, фекалне и изградњу атмосферске канализације, и решења за простор за одлагање контејнера који се налази на углу насеља Браће Дејановић. Крак Карађорђеве који води ка железничкој станици с једне стране има низ породичних кућа, а са друге је насеље Браће Дејановић, чији објекти вишепородичног становања су увучени у односу на регулацију. Пројектантима се сугерише да предвиде пешачку стазу уз објекте једнопородичног становања, како би се што више сачувала зелена површина, али тако да буде  за двосмерно кретање.

Задатак пројектаната у Прерадовићевој  јесте да припреме решења за њену реконструкцију и доградњу саобраћајних површина. Предмет реконструкције је  део улице од Трга патријарха Бранковића у правцу југо-исток тако да се повеже са Београдском улицом.

За израду документације у општинском буџету предвиђено је 10,6 милиона динара. Рок за доставу пронуда је 3. август.

извор: дневник.рс // текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights