недеља, април 14, 2024
ВестиДруштвоОпштина

Геронто домаћице пружају помоћ старим и изнемоглим

Од 11. јула две геронто домаћице из лиценциране новосадске фирме „Феликс домус” у Сремским Карловцима поново пружају услуге из домена помоћи у кући старијим грађанима који нису у стању да сами брину о себи. Реч је о помоћи коју за своје суграђане из те категорије становника обезбеђује локална самоуправа, а финансира је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

По речима руководиоца Одељења за друштвене делатности у општини Наде Остојић Агбабе, ресорно министарство је за реализацију ове услуге из области социјалне заштите, издвојило 1,2 милиона динара. Помоћ у кући је бесплатна за кориснике и трајаће до краја године, а њоме је обухваћено 25 Карловчана.

– На списку корисника су старији сугађани, међу којима има инвалида и самаца са читаве територије Карловаца, од Банстола, преко центра до Белила – каже Нада Остојић Агбаба. – Судећи према искуству дужем од деценије колико се ова услуга пружа нашим суграђанима и реакцијама корисника, они су врло задовољни њоме. Помоћ у кући обухвата основно спремање просторија у којима корисници бораве, набавку намирница, припрему лаганих оброка, одлазак по рецепте и лекове, плаћање комуналних рачуна, уношење огрева, задовољавање основних хигијенских потреба…

Неколико година заредом тај посао у Карловцима обавља „Феликс домус” из Новог Сада који поседује одговарајућу лиценцу. Услугом може бити обухваћено највише 25 Карловчана. Правило је да грађани који имају потребу за том врстом услуге, поднесу захтев Одељењу за друштвене делатности. Образац се преузима у пријемној канцеларији у Магистрату, Трг Бранка Радичевића 1.

текст: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights