недеља, април 14, 2024
ВестиКултура

Филолошки сусрети четврти пут у Карловачкој гимназији

У циљу очувања богате историје и традиције латинског и старогрчког језика, Карловачка гимназија организовала је четврте Филолошке сусрете. Поред многобројних докумената, ђацима те гимназије, као и ваљевске и београдске Филолошке гимназије, приказани су оснивачки акт и карловачка повеља.

Бранко Радичевић, Јован Стерија Поповић, Јосиф Рајачић само су неки од некадашњих ђака најстарије српске гимназије, која следеће године слави 230 година постојања. У ту част на овогодишњм Филолошким сусретима приказана су дипломатска документа на латинском језику, али и радови литерарних секција, како би се очували класични језици.

„Овде имамо прилику да упознамо друге младе људе који имају иста интересовања као ми. Такође, имамо прилику да слушамо предавања која нигде друге не бисмо могли да чујемо“, рекла је Андријана Ивановић, Ваљевска гимназија.

„Латински језик ми је веома важан, јер сматрам да га веома мало људи учи и пар нас треба да одржава ту традицију, јер сада је стварно мање људи око тога. Веома су ми битне и Латинске летње школе које имамо, јер у њима у ствари и причамо на латинском језику“, казала је Данијела Рибар, Карловачка гимназија.

„Филолошки сусрети су само један део наших напора да одржимо латински и грчки језик у школама у читавој Србији. А нарочито то сада доводимо у везу, не само због јубилеја од 230 година који ћемо прославити следећег новембра, већ и што смо основали, тачније отворили ново одељење, специјализовано одељење за ученике са посебним способностима за историју и географију“, саопштила је Јелена Радуловић, помоћница директора Карловачке гимназије.

Ђацима су презентована документа из Архива Српске академије науке и уметности у Сремским Карловцима, међу којима су најзначајније Оснивачки акт Карловачке гимназије Димитрија Анастасијевића Сабова и повеља цара Леополда Првог.

„Мени је велика част данас што сам позван као професор и предавач да овде учествујем, да ђацима предочим сам моменат оснивања Карловачке гимназије“, изјавио је Александар Саша Стојкечић, председник Општине Сремски Карловци.

Како би очувала институције српског народа на овим просторима, Карловачка гимназија ће наставити да организује радионице, округле столове, позоришне комаде и друге активности у оквиру Филолошких сусрета и Латинске летње школе.

извор: РТВ.рс // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights