понедељак, април 22, 2024
ВестиСпорт

Додељене годишње спортске награде

Најбољим спортистима Сремских Карловаца у 2023. години данас су скупштинској сали додељене награде. По одлуци општинског Спортског савеза у списак лауреата за прошлу годину уписало се девет добитника, а једно признање, први пут, додељено је постхумно.  

Председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић истакао је да је протеклих неколико година локална самоуправа издвојила значајну суму за спорт.

– Прошле године у буџету обезбедили смо за спорт четири милиона динара, а ове  4,5 милиона. Тај новац намењен је за функционисање Спортског савеза општине и спортских колектива. Спорт је изузетно заступљен у Сремским Карловцима. Постоји велики број клубова који се такмиче у различитим категоријама, а од огромног значаја је податак да је и велики број деце и младих ангажовано у тим клубовима ради бављења спортом рекреативно. Због тога и улажемо у спортску инфраструктуру, а клубове који успеју да се пласирају и више нивое такмичења финансијски помажемо како би наставили са такмичењима и одржали рејтинг. Сматрам једним од наших најзначајнијих доприноса у ери мобилних телефона, компјутера и друштвених мрежа што децу извлачимо из кућа, али не да буду на улици, него  у уредним спортским просторима где ће се посветити физичком развоју и култури – рекао је Александар Стојкечић.

Најбољи спортиста Карловаца у 2023. години је деветнаестогодишњи одбојкаш Вук Недић, који је каријеру почео у ОК Стражилово, а наставио у Војводини у чијем дресу и даље игра. Титулу најбољег младог спортисте понела је Мина Маличевић, тенисерка која због непостојања услова за бављење тим спортом у Карловцима, каријеру гради у Новом Саду. Најбољи клуб у 2023. години је Оријентиринг клуб Стражилово, који се у прошлости неколико пута доказао као озбиљан спортски колектив.

У категорији будуће наде спорта додељене су три награде. Понели су их млада атлетичарка Петра Нићифоровић, кајакаш Стефан Чанчаревић, те његова клупска другарица  Маша Пуношевац. Интересантно је да се прво двоје лауреата баве истовремено и оријентирингом. За најбољег тренера проглашен је Марко Холик, тренутно једини тренер у одбојкашком клубу Стражилово, док је титулу најперспективнијег тренера понела Анђелина Шутија из Стрељачке дружине Стражилово.

Награда за животно дело отишла је у руке доскорашњег уредника спортске редакције листа Дневник Бранислава Пуношевца, који је, како је рекао, пола века био спортски хроничар Сремских Карловаца.

-Ова награда ми значи много јер сам идејни творац доделе годишњих признања спортистима у Сремским Карловцима – рекао је Бранислав Пуношевац, чија унука Маша је такође прошлогодишњи лауреат. – Сремски Карловци никад нису имали толико деце у спорту као сада. Радостан сам због тога, а то је показатељ улагања у карловачки спорт.

Исто признање, али постхумно, припало је Владимиру Хардомељи,  спортском раднику који је изненада преминуо у 44. години почетком децембра 2023.

Председник Спортског савеза општине Сремски Карловци Анђелко Поповић нагласио је да додела спортских награда један од начина да се стимулишу и мотивишу спортисти Карловаца да остваре још боље резултате. -Доказ да радимо праву ствар јесте вест да ће на Олимпијским играма у Паризу наше место имати два представника, што је за овако малу локалну самоуправу значајан резултат – казао је Поповић и исказао захвалност локланој самоуправи за улагање у спорт. – Резултати наших спортиста далеко су изнад онога што ми можемо да им пружимо. Спортски савез ради на томе да уз помоћ локалне самупораве обезбеди услове да се деца правилно развијају и постижу у спорту добре резултате. Неминовно је да наша деца одлазе у друге градове и такмиче се за тамошње клубове, јер немају овде све услове. На нама је да у наредном периоду покушамо  да урадимо све што је у нашој моћи да им приуштимо оно што им недостаје.

Захвалнице су добили Покрет горана Војводине и ФК Стражилово.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights