четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Додељена признања  јубиларним даваоцима крви

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви данас је Црвени крст Сремских Карловаца у Еколошком центру „Радуловачки“ приредио свечаност на којој је Карловчанима који чине део те армије хуманитараца уручио признања за више пута дату крв. Од 34 Карловчана који су пет, 10, 20, 35, 50 и 75 пута дали крв данашњој свечаној додели присуствовало је њих 11. Међу јубиларним даваоцима шест је жена, пет њих су пет пута дале крв, а једна у 35 наврата. Међу њима је и један брачни пар. То су Вера и Зоран Петриновић.

Поздравиле су их председница и секретарка Црвеног крста Сремских Карловаца Јелена Милић и Марина Фодор, захваливши им се за давалаштво и подсетивши на чињеницу  од коликог значаја је то што чине за живот људи.

По речима Марине Фодор, три године у Карловцима нису додељивана признања за давалаштво, због чега су неки од њих попут Александра Смудића добили по два признања – за 10 и 20 пута дату крв.

Акције добровољног давања крви у Сремским Карловцима организују се четири пута годишње и у њима, како напомиње Марина Фодор, последњих неколико година, у просеку учествује 25 суграђна. Од 2020. године акције се приређују у Еколошком центру „Радуловачки“ где ће наредна бити одржана 11. јула.

Црвени крст се постарао да пригодним поклонима дарује даваоце, а Винска кућа Живановић је носиоцима признања за 50 и 75 давалаштва поклонила вина. Волонтерке Доротеја, Валентина и Анђела умесиле су мафине за даваоце.

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights