понедељак, април 22, 2024
ВестиДешавања

Дани Матице српске у Сремским Карловцима

„Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, које заједнички организују Општина Сремски Карловци, Матица српска, Карловачка гимназија и Креативни клуб Едуко, одржаће се од понедељка 28. новембра до среде 30. новембра 2022. године у Сремским Карловцима, у Скупштинској сали Општине Сремски Карловци (Магистрат) и Свечаној сали Карловачке гимназије.

Овај тродневни догађај има за циљ да, преко одабраних тема из карловачке прошлости, приближи научну делатност Матице српске и њених сарадника становницима Сремских Карловаца, али и свакоме кога ово насеље и његова културно-историјска баштина привлаче богатством својих садржаја. „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ подразумевају, заправо, три дешавања – два стручна предавања и једну научну трибину – која ће пред карловачку публику довести петорицу универзитетских предавача из Београда и Новог Сада. Они ће, кроз предстојећа предавања, изложити своје погледе, али и савремена научна гледишта о темама које су дубоко везане за значај Сремских Карловаца у културном и образовном развоју српског народа у нововековној историји.

У понедељак 28. новембра, у Скупштинској сали Општине Сремски Карловци, с почетком у 18 часова, предавање на тему „Улога Сремских Карловаца у културном животу Срба у Хабзбуршкој монархији“ одржаће др Горан Васин, историчар и ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду. Пре почетка предавања, „Дане Матице српске у Сремским Карловцима“ свечано ће отворити др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, и Александар Саша Стојкечић, председник Општине Сремски Карловци.

Наредног дана (29. новембра), такође у Скупштинској сали Општине, од 18 часова, др Ненад Нинковић, ванредни професор на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду, говориће на тему „Школство код Срба у XVIII веку у Хабзбуршкој монархији“.

Среда, 30. новембар, биће посвећена животу и делу једног највећих српских интелектуалаца ХХ века, академику Дејану Медаковићу, о коме ће, на научној трибини у Свечаној сали Карловачке гимназије, говорити др Драган Станић, председник Матице српске и редовни професор на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, др Владимир Симић, историчар уметности и ванредни професор Филозофског факултета у Београду и др Срђан Орсић, доцент на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Трибина у Карловачкој гимназији биће уједно и повод да најстарија српска средња школа и најстарија српска културна и научна установа потпишу „Протокол о сарадњи“. Догађај у Карловачкој гимназији почиње у 19 часова.


„Дани Матице српске у Сремским Карловцима“

распоред

Понедељак, 28. новембар 2022. у 18 часова – Скупштинска сала Општине Сремски Карловци (Магистрат):

  • Свечано отварање „Дана Матице српске у Сремским Карловцма“ – обраћање председника Општине Сремски Карловци Александра Саше Стојкечића  и генералног секретара Матице српске др Милана Мицића
  • Предавање: др Горан Васин „Улога Сремских Карловаца у културном животу Срба у Хабзбуршкој монархији“

Уторак, 29. новембар 2022. у 18 часова – Скупштинска сала Општине Сремски Карловци (Магистрат):

  • Предавање: др Ненад Нинковић „Школство код Срба у XVIII веку у Хабзбуршкој монархији“

Среда, 30. новембар 2022. у 19 часова – Свечана сала Карловачке гимназије:

  • Потписивање „Протокола о сарадњи“ између Карловачке гимназије и Матице српске – обраћање директора Карловачке гимназије Бранка Стојкова и председника Матице српске др Драгана Станића
  • Трибина: др Драган Станић, др Владимир Симић, др Дејан Орсић „Дејан Медаковић – живот и дело“
Verified by MonsterInsights