понедељак, април 22, 2024
ВестиДруштво

Богословија прославила свог заштитника – Светог Арсенија

Свечаном академијом у саборној дворани Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима вечерас је прослављена слава тог богословског училишта чиме је уједно отпочело обележавање 230 година постојања школе која се навршава догодине. Свечаности су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је кум овогодишње славе,  председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић, митрополит тетовско-гостиварски Јосиф из Македонске православне цркве, епископ сремски Василије, представници Владе Србије, чланови Покрајинске владе, ктитори и многи други.

Игор Мировић је истакао да је међу константама на којима је, кроз његову бурну и тешким искушењима препуну историју, била заснована борба за опстанак, идентитет и државност нашег народа, Српска православна црква свакако била и остала најважнија.

– У успешном остваривању те улоге, од пресудног значаја било је оснивање образовних установа у митрополијском седишту, у Сремским Карловцима – прве гимназије у целокупном српском народу и прве школе за образовање православних свештеника у Хабзбуршкој монархији – школе која данас носи име Светог Арсенија Сремца, који је на архиепископском трону заменио свог великог учитеља, првог српског архиепископа и утемељитеља наше цркве и државе Светог Саву – рекао је Мировић. – Из клупа ове школе настале заслугом мудрог митрополита карловачког Стефана Стратимировића, изашле су, од 1794. године до данас, хиљаде младих свештеника. Следећи пример свих оних који су, током минулих векова, вером и ангажовањем изградили и издигли ову изузетну школу и усмерили је ка духовном развоју нашег народа, Покрајинска влада је до сада финансирала санацију дела овог здања и настанак спомен-собе Карловачке богословије. Наша спремност за сваку врсту подршке овој, али и другим институцијама које су имале – и које и данас имају – важно место у очувању нашег верског и националног идентитета, неће изостати ни у времену које је пред нама. 

Мировић је најавио наставак подршке рестаурацији, конзервацији и представљању културног наслеђа Сремских Карловаца, који, и због своје чувене Богословије, заузимају једно од најважнијих места у повесници нашег народа. 

Вечерашња академија протекла је у знаку предстојећег јубилеја, 230 година од оснивања богословског училишта у Сремским Карловцима. Специјално за ту прилику професори Богословије и чланови колектива Српског народног позоришта су написали позоришни комад у три чина „Богословија? Време је!“, а ђаци петог разреда Лазар Ковачевић, Дејан Стевановић, Филип Даниловић и Богољуб Петровић вечерас га премијерно извели.

– Благословом Архијерејског синода СПЦ и залагањем пре свега владике Василија почело је с овогодишњом прославом славе – патрона Богословије Светог Арсенија обележавање јубилеја – 230 година Карловачке богословије. Намера нам је да окупимо све који су радили, живели, учили се и учили друге у овом училишту, да израдимо монографију, одржимо научни скуп и сабор богослова, те неколико духовних вечери које ће да афирмишу некадашње, садашње, а позову будуће ученике да буду део нашег свештеног сабрања и збора. У исто време ћемо се потрудити да подигнемо живот богословије на виши ниво. Наставићемо са обновом, пре свега богословског семинара, али пре и изнад свега ћемо се потрудити да овај простор заживи квалитетнијим односом, не само између нас унутар њега, него и са онима који би дошли да виде где смо и како радимо. Ово је прва православна школа на западу, друга у свету, организована са планом и програмом. Ово је у исто време православна богословска школа са непрекинутим трајањем код нас православних Срба, а и шире – истакао је ректор Карловачке богословије мр протојереј-ставрофор Јован Милановић.

По традицији на академији посвећеној Светом Арсенију, заштитнику школе, беседу о том светитељу, али и другим знаменитим личностима одржао је професор Карловачке богословије ђакон Љубомир Лукић, а додељене су и многобројне награде ђацима за остварене резултате у настави као и ваннаставним активностима. Најбољи ђак богословије је ученик петог разреда Милан Пајкановић,а носилац награде „Чисто срце“ Вељко Шолаја.

Прослава Светог Арсенија почела је у четвртак празничним бденијем, настављена данас светом архијерејском литургијом у Саборној цркви коју су служили митрополит Јосиф и владика Василије, а крунисана вечерашњом академијом.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights