четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштвоОпштина

Бесплатни уџбеници и прибор за карловачке прваке

НОВИ САД: Карловачким првацима, уколико на наредној седници локалног парламента одборници изгласају Одлуку о правима на финансијску подршку породици са децом, биће загарантована куповина уџбеника о трошку општине.

Локална самоуправа је ђацима који полазе у први разред основне школе до сада исплаћивала једнократну помоћ, а новом одлуком којом се пружа материјална потпора породицама са децом, проширује се спектар новчаних давања.

Како се наводи у предлогу те одлуке, осим уyбеника, предвиђа се и набавка школског прибора и других потрепштина за ђаке, који се први пут уписују у основну школу.

Обавеза школе биће да достави списак ученика који су уписали први разред Одељењу за друштвене делатности почетком школске године, а ово ће га проследити Општинском већу на одлучивање о признавању права. Општина ће новац уплаћивати на рачун школе која се даље брине о кувини прибора и књига.

Поред набавке уyбеника за прваке, овом одлуком предвиђа се и подршка талентованим ђацима с територије Сремских Карловаца, која ће се огледати у куповини месечне маркице за превоз о трошку општине.

Право на ту помоћ имаће талентована деца која остварују изузетне резултате у области културе, музике, спорта, образовања и слично и имају потребу за додатним школовањем и учењем изван Карловаца.

Новом Одлуком о правима на финансијску подршку породици са децом, која ће се у понедељак наћи пред одборницима, потврђују се досадашње врсте давања – једнократне новчане помоћи за свако рођено дете, такозвани родитељски додатак, и породицама у којима се роде близанци или тројке, новогодишња новчана помоћ и новогодишњи поклон, односно поклон за прву бебу рођену у календарској години, као и ону која свет угледа првог дана нове године.

Општина ће и даље, како се види из предлога тог акта, награђивати ђаке генерације основне и средње школе, као и ученике који освоје награде на државним и интернационалним такмичењима у организацији министарстава, покрајине и локалне самоуправе.

Општинско веће сваке године утврђује висину помоћи за сваку од категорија.

извор: дневник.рс // текст: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights