уторак, април 30, 2024
ВестиДешавања

Отворена изложба радова руског сликара Василија Поленова у Патријаршијском двору

У Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, најрепрезентативнијем здању овдашње архитектуре, вечерас је отворена изложба радова руског сликара Василија Димитријевича Поленова (1844-1927), коју су заједно организовали Епархија сремска, Руски центар за науку и културу „Руски дом“ из Београда и Општина Сремски Карловци. У име ових институција, окупљенима су се обратили владика сремски Василије, директор Јевгениј Александрович Баранов и председник Александар Саша Стојкечић, који је и отворио ову изложбу.

Поставку радова Василија Поленова чине цртежи, скице, илустрације у руским новинама, наградни листови и документа, који се односе на раздобље његовог живота када је као добровољац учествовао у српско-турском рату 1876-1878. године, помажући својој словенској и православној браћи на Балкану.

Он је у Србију допловио 24. септембра 1876. и у њој остао до 23. новембра исте године. У почетку, био је искључиво цртач-репортер, да би убрзо постао војник у српској борби за независност. Следеће године, у којој је Русија ушла у рат против Турске, вратио се на Балкан као ратни сликар. Своја искуства пренео је на хартију, а део тог његовог рада, у којем је више истицао живот обичног човека него окршаје на фронту – мада су и они веома упечатљиви на изложеним делима – налази сада пред Карловчанима.

Стручно вођење кроз изложбу одржао је проф др. Алексеј Тимофејев, историчар, ванредни професор на Филозофском факултету у Београду и научни саветник на Институту за новију историју Србије, који је, правећи поређење, у свом излагању истакао да оно што је за сваког Србина сликарство Уроша Предића, чији се радови налазе на другој страни ходника, у дворској капели Светог Димитрија, то је за Русе стваралаштво Василија Поленова, чији су дела од данас изложена у свечаном салону Патријаршијског двора.

Изложба је један од видова сарадње који су пре месец дана, приликом сусрета у Београду, договорили директор „Руског дома“ и председник Општине Сремски Карловци. То је, између осталог, допринос који ова установа планира да пружи јачању културног живота у граду, нарочито у зимском периоду, када је број оваквих дешавања мањи него у осталим деловима године. У свему томе немерљиву подршку дале је Епархија сремска, уступајући простор у Патријаршијском двору, односно његов свечани салон на спрату, где је постављена ова изложба.

Посетиоци ће поставку моћи да погледају до 28. новембра, у времену када је Двор отворен за грађане, а улаз на изложбу је бесплатан.

Verified by MonsterInsights