Обележен Дан Сремских Карловаца

Поводом Дана општине Сремски Карловци у суботу су на свечаној  седници карловачке Скупштине, уз присуство представника Града Новог Сада, Покрајинске владе, Српске православне цркве и пријатељских локалних самоуправа, додељена признања грађанима ове вароши који су свако на свој начин, допринели њеном развоју и промоцији.

„Када говоримо о Сремским Карловцима, помињемо значајне историјске догађаје и, што је најважније, велике људе“, истакао је председник општине Сремски Карловци. У времену које негира и умањује значај интелигенције учинићемо све да са овог места промовишемо за нашу заједницу значајне појединце и организације“, рекао је Ненад Миленковић.

Награда Сремских Карловаца за 2017. годину додељена је Олгици Милишић за изузетан допринос и резултате остварне у области здравства и дугогодишњи хуманитарни рад, а повеље Сремских Карловаца за 2017. годину додељене су општинском Удружењу пензионера за исказану дугогодишњу бригу и допринос у оглашавању потреба пензионера и старијих грађана и Тањи Жунић за резултате остварене у спорту.

 

Доктор Драган Данкуц проглашен је почасним грађанином Сремских Карловаца за изузетан допринос на пољу медицине, а посебно у области оториноларингологије, као и за ширење угледа Сремских Карловаца.

Драган Данкуц

Подсећамо да су 16. септембра 1753. године, Резолуцијом царице Марије Терезије, Сремски Карловци проглашени за слободну војну варош – комунитет. Захваљујући новом статусу, Карловчани су, између осталог, ослобођени служења војске и могли су да се посвете цивилним пословима. Од тог тренутка и у економском смислу започео је озбиљнији развој Сремских Карловаца.

 

„Ово је дан у којем се сећамо прошлости, дан у којем славимо нама додељено време и дан када настојимо да домаштамо будућност. Било шта од тога да радимо, Карловци су нам увек на памети. Нисмо ни највећи, ни најлепши, ако је лепота уопште мерљива, али смо оставили неизбрисиви траг у српској, чак и у светској историји. Овде су се мириле светске силе, овде су столовали највећи српски духовници, у Карловцима је утемељено српско образовање, проглашена Српска Војводина. Овде су се рађали и школовали, живели и радили најумнији Срби“, подсетила је том приликом председница Скупштине општине Сремски Карловци Радмила Букарица.

извор: дневник.рс  // текст: Б. Павковић // фото: Ђорђе Радивојевић