четвртак, мај 30, 2024
ВестиДешавањаКултура

У Сремским Карловцима отворена изложба о грофу Сави Владиславићу

​Изложба под називом „Дипломата Петра I Великог – Сава Владиславић Рагузински“ аутора Владе Давидовића отворена je 18. октобра 2022. године у Галерији Културног центра „Карловачка уметничка радионица“.

Сава Владиславић Рагузински је био дипломата цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском.

Изложени су документарни записи о Русији, Кини, Молдавији, Турској, Италији и другим земљама где је гроф Разгузински боравио, службовао и оставио трага за свог земног живота. Увек носећи отаџбину у срцу, Сава Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Формирао је балканску политику Руске империје, што је резултовало ослобођењем од османске окупације непун век касније. Својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу, а највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.

Сава Владисављевић се упокојио 17. јуна 1738. године на свом имању Матокса у Санктпетербуршкој губернији. Сахрањен је у царској Благовештенској цркви (Националном Пантеону Русије) лавре Светог Александра Невског у Санкт Петербургу где почивају и чланови његове породице, а од 2010. налази се плоча која подсећа да је ту сахрањен.

Сава Владиславић данас има споменик у Гацку, по њему се зове и главни трг у том месту. Има споменик и у Сремским Kарловцима, и у Херцег Новом покрај цркве Светог Ђорђа.

У присуству великог броја званица председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић поздравио је све присутне и том приликом нагласио да му је част и задовољство што је Општина подржала ову изложбу поготову због тог једног историјског контекста Сремских Карловаца и Царске Русије, где је Сава Владиславић  извршио један немерљиви утицај на обнову српске интелектуалне елите, као и на његовој обнови српске културе у 18. веку, преко Карловачке гимназије и Карловачке богословије, које су најзначајније живе институције из тог периода, а које су изнедриле читав низ интелектуалаца, уметника, политичара, дипломата, који су добрим делом допринели обнови Србије.

У оквиру изложбе  представљен је и роман „Дурбин грофа Саве Владиславића“. аутора Велимира Ивановића.

Уз председника Општине Сремски Карловци и аутора Ивановића, скупу су се обратили и Др Георгиј Енгелхардт, историчар, виши саветник Руског центра за науку и културу „Руски дом”, Гордана Милосављевић, сестра Владимира Давидовића, Бранко Вукомановић, коаутор изложбе, као и Мирко Димић, директор КЦ „Карловачка уметничка радионица“.

Плакете  и повеље за допринос очувања лика и дела Саве Владиславића, уручене су Општини Сремски Карловци у чије име је примио председник Општине Александар Саша Стојкечић, епископ сремски господин Василије, Ђорђе ЛазићЋапша, академски вајар, др Жарко Димић, историчар и Марко Милошевић, привредник из Новог Сада.

Изложба је посвећена сећању на Владимира Давидовића коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додели му заслужено место у националном памћењу.

Фотографије: Жељко Савић

Verified by MonsterInsights