уторак, јун 25, 2024
ВестиДруштво

У карловачкој осмолетки спремно дочекују ђаке

Настава у карловачкој Основној школи „23. октобар” од 1. септамбра одвијаће се према оперативном плану у који су уграђене све препоруке за заштиту здравља ученика и запослених од ширења коронавируса.

– Ученици од првог до четвртог разреда свакодневно ће долазити у школу и за њих ће се наставни процес одвијати кроз непосредан образовно-васпитни рад у школи – каже директорка ОШ „23. октобар” Весна Чолић. – Одељења ће бити подељена у две групе од максимум 15 ученика, а та подела важи и за старије разреде од петог до осмог, с тим што ће за њих бити у примени комбиновани модел, који подразумева непосредан рад у школи и наставу на даљину. У употреби ће бити 18 учионица и свако одељење ће користити једну. Само ће се часови информатике одржавати у кабинетима информатике, док ће се физичко и здравствено васпитање реализовати у фискултурној сали или напољу, када то временске прилике дозволе. Настава на даљину ће се одвијати путем „Гоогле Суите фор Едуцатион”, платформе „Моја школа” која подржава наставу емитовану на РТС-у, као и е-Учионица платформу за дигитално учење.


Општина и „Универекспорт“ обезбедили поклоне

Пријем првака биће у понедељак, 31. августа у три термина – од 17, 18 и 19 сати у дворишту школе. Овог пута изостаће традицонална масовна свечаност због коронавируса. У школске клупе ће 1. септембра први пут сести 72 карловачка малишана, подељена у три одељења. Ове године, по речима директорке ОШ „23. октобар“ Весне Чолић, школа је обезбедила бесплатно осигурање за све ђаке у сарадњи са карловачком општином. Прваци ће, како каже, осим новчаног поклона од 5.000 динара које им локална самоуправа сваке године обезбеђује поводом поласка у школу, добити и комплетан ђачки прибор у шта спадају торба, ператоница, свеске… Поред општине и компанија „Универекспорт“ дариваће ђаке првог разреда. Од те компаније, која ускоро треба да почне да гради продајни објекат у Карловцима, они ће на поколон добити ваучер који родитељи треба да замене за дар у „Универекспорту“.

С родитељима ђака петог разреда биће одржан састанак данас по истом принципу као што ће бити организован пријем за прваке.


По речима Весне Чолић, након завршетка наставе за прву групу одељења, предвиђено је време од пола сата за дезинфекцију. Распоред часова је сачињен тако да између смена нижих и виших разреда буде пауза од пола сата да би се избегао сусрет и стварање гужве, а настава ће се сваког дана завршавати у 15.05 сати, с обзиром на то да часови трају 30 минута.

– Родитељима неће бити дозвољен улазак у школу, моћи ће да дођу само до капије дворишта – напомиње директорка. – Задужили смо двоје запослених да по сменама воде рачуна о здрављу деце и наставника, а у случају сумње на појаву болести, такве ће изоловати у просторије одређене за то и позвати родитеље и Завод за заштиту здравља Војводине. Појачали смо и дежурства наставника.

Школа је обезбедила дезинфекциона средства, како за учионице, тако и за руке, као и дезобаријере. Захваљујући општини, набављено је 600 маски за све ученике, али и за запослене. Детаљна обавештења родитељи могу погледати на сајту школе, али ће о свему бити информисани и директно од одељенских старешина.

Родитељи су дужни, наглашава Весна Чолић, да се постарају да дете има маску, коју не мора да носи само кад седне у клупу.

Као и у случају Карловачке гимназије, већина родитеља се приликом анкетирања изјаснила за непосредан модел наставе, тј. одлазак своје деце у школу, али и они малобројни, њих око 3,3 одсто, који су се определили за похађање часова на даљину, мораће да долазе у школу да одговарају.

извор: дневник.рс – текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights