среда, јун 26, 2024
ВестиДруштво

У карловачкој Богословији ускоро почиње обнова атријума

За мање од месец дана требало би да почне санација највећег атријума у згради Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима, једног од три колико их има, радови које у потпуности финансира Покрајинска влада.

Како каже ректор Карловачке богословије протојерј-ставрофор мр Јован Милановић, од почетка године када су радови најављени до сада обављене су све припреме, укључујући и прибављање додатног новца због поскупљења до ког је у међувремену дошло.

– У плану је да се замени столарија, уреди фасада, постави нова подна подлога, као и  да се спроведу електроинсталације како би простор добио мултифункционални карактер – каже ректор Милановић. –  Пре свега ће то бити простор за одмор и опуштање, али и место у ком ће се моћи одржавати часови  у одређеном делу године,  чак може да послужи и као трпезарија на отвореном. Очекујемо да ћемо добити леп простор који ће моћи да користе у првом реду запослени и ђаци, али с нашим благословом за потребе активности од културног и друштвеног значаја, биће на располагању и другима.  

По Милановићевим речима, атријум има близу 200 квадратних метара. Намера је да се у прво време не застакљује, него да остане отворен, али ће бити заштићен од налета птица. 

Првобитно је Покрајинска влада одобрила за поменуте радове 20 милиона динара, а онда и додатну суму да би захват могао да се изведе. С обзиром на то да се ради о заштићеном споменику културе, посао ће се одвијати по пројекту и под надзором Покрајинског  завода за заштиту споменка културе. 

Рачуна се да ће до краја године атријум засијати пуном сјајем.

Ректор Милановић се нада да ће се догодине приступити обнови и адаптацији унутрашњости богословског интерната, који због прокишњавања претходних година, а и зуба времена, вапи за мајсторима. Пре свега је реновирање потребно обавити у санитарним чворовима и спаваоницама.  

Током прошле године на згради интерната замењен је кров, а у Богословији је отворена спомен-соба, што је такође финансирано из покрајинског буџета.

извор: дневник.рс // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights