недеља, јун 23, 2024
ВестиОпштина

Стојкечић: Почиње нова ера Сремских Карловаца

Сремски Карловци ће након усвајња новог закона моћи брже да се развијају и лакше ће моћи да заштите своје културно наслеђе, рекао је поводом усвајања новог Закона о Сремским Карловцима, председник општине Александар Стојкечић.

Стојкечић се захвалио Покрајинској влади што је иницирала доношење новог акта, као и Скупштини Србије на његовом брзом усвајању. Усвајањем новог закона, истиче он, створени су услови за искорак Сремских Карловаца у будућност, која ће повезивати традицију са потребама савременог света.

– У Сремским Карловцима је записана истина о личностима и догађајима који су обликовали и стварали историју Србије и Европе. Овде је очувана српска слободарска традиција. Сремски Карловци су били место из ког се вером у слободу и правду напајало цело Српство. Овде су више од седам деценија столовали српски патријарси. Овде је одржана Мајска скупштина. У центру Сремских Карловаца отворена је најстарија гимназија. У срцу нашег града отворена је најстарија богословија. У центру нашег места је седиште старе патријаршије. Овде су школу похађали најзнаменитији Срби. Вук Стефановић Караџић, Сима Милутиновић Сарајлија, Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић. У Сремским Карловцима су 1699, године, потписивањем Карловачког мира постављени темељи модерне Европе – каже Стојкечић.

Он наглашава да су развој културног турзима, виноградарства, воћарства, производња вина и здраве хране најважнији сегмент развоја Сремских Карловаца.

– Сремски Карловци су вековима били просветни, културни и духовни центар. Место сусретања истока и запада. Севера и југа. Нови Закон о Сремским Карловцима омугућиће да нашу славну прошлост уградимо у темеље будућности. Нови Закон ће нам омогућити да се брже развијамо и створити предуслове снажније заштите и промоције нашег културно-историјског наслеђа. Уверен сам да почиње нова, боља ера Сремских Карловаца – рекао је Стојкечић, који је, у дану расправе о новом закону био гост Скупштине Србије.

Нови Закон о Сремским Карловцима усвојила је Скупштина Србије 20. маја 2021. године на предлог Покрајинске владе. 

Стојкечић је истакао да су Сремски Карловци део инвестиционог програма „Србија 2025“ и да ће уз подршку Владе Србије бити решена сва најважнија инфраструктурна питања на територији општине.

Verified by MonsterInsights