четвртак, јул 18, 2024
ВестиПраћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.

ШИРИ СЕ ОБИМ ОБНОВЕ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ НАСЛЕЂА – Још шест кућа добија ново рухо

С првим фебруарским данима на још два објекта у Сремским Карловцима постављене су скеле и убрзо почели радови, који се финансирају из Покрајинског фонда за обнову и развој Сремских Карловаца. Реч је о кући

у Улици митрополита Стратимировића 18, која је припадала трговцу Димитрију Анастасијевићу Сабову, захваљујући чијем новчаном прилогу је основана Карловачка гимназија, и о Патријаршијском двору на централном градском тргу, на ком се заправо наставља уређење фасада, започето 2020. године.

За оба објекта, као и кућу породице Симеоновић Чокић на Тргу Бранка Радичевића 3, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама новац је одобрио лане, а како је избор извођача завршен пред крај године, није се журило с почетком радова будући да санација подразумева и оправку крова када су у питању те две куће у приватном власништву. У сва три случаја извођач радова је предузеће „Кото“ из Београда које је у сарадњи са „АЛП инжењерингом“ из Рушња током претходне две године обновило уличну фасаду Патријаршијског двора и Саборне цркве. Са урачунатим ПДВ-ом радови на Сабовој кући коштаће 16.058.700 динара, 12.082.683 динара вреди обнова Чокићеве куће, а на 31.969.636 динара уговорени су радови на севреној и јужној страни Патријаршијског двора.

Поред фасада тих трију објеката, ове године би још неколико кућа у центру требало да добије ново лице. То су на централном тргу кућа породице Стефановић, у чијем приземљу се налази једина посластичарница у Карловцима – „Белило“ и кућа на углу под бројем 15, коју је Карловачкој гимназији завештао трговац Никола Васиљковић, а сада је у њој „НН“ кафе. 

Осим тога, новцем Министарства културе и информисања треба да буде финансирано уређење фасаде куће породице Миљушевић, некадашњег карловачког градоначелника, у Митрополита Стратимировића 3 и у Улици патријарха Рајачића куће под бројевима 3, 5 и 7.

аутор: ЂорђеРадивојевић

Пројекат „Праћење инфраструктурних пројеката Владе АП Војводине на територији општине Сремски Карловци 2022.“ подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Verified by MonsterInsights