четвртак, јул 18, 2024
ВестиОпштина

Реконструише се стаза до Бранковог гроба

Реконструкција и санација стазе која од „Бранковог чардака“ води до врха виса на Стражилову на ком је сахрањен песник Бранко Радичевић почела је 15. јануара о трошку Покрајинске владе, а радници предузећа ДНБ Консалтинг из Лазаревца које је одабрано на конкурсу за извођача радова,  прешли су већ 700 од 974 метра с механизацијом припремајући терен за постављање гранитних коцака.

Пројектант из пројектантске куће „Грађевина Нови Сад“, дипломирани инжењер грађевинарства Миливој Дувњак каже да ће целом дужином стаза бити широка 1,60 метара, а са банкинама 2,60 метара. Биће поплочана природним гранитним коцкама 10x10x10 центиметара. Траса се поклапа са садашњом уз мања одступања и пројектована је искључиво за двосмерно кретање пешака.  Да би се умањио утицај бујичних вода пројектована су четири дрвена моста чији распони су пет метара, а ширина 1,60 метара. На стази ће бити шест одморишта са проширењем и подлогом од гранитних коцака. На сваком од њих биће храстова клупа са наслоном и канта за смеће са поклопцем. Предвиђено је осам потпорних зидова на местима где су се претходни обрушили. Да би се ублажио нагиб стазе, који је у просеку 12 одсто, односно креће се од пет до 20 одсто, пројектовано је осам степеништа од камена. Мобилијар на стази и на платоима биће из производног програма Националног парка.

Поред стазе, предвиђено је и уређење горњег и доњег платоа. На Стражиловачком потоку биће направљена два моста од осма метара, а три на потоку Глибовац чији распони ће бити по пет метара. Уз нови мобилијар на стази и у њеном подножју као и на врху, биће постављене и инфо-табле у досадашњем духу, а на бази стихова Бранка Радичевића. На градилишту кажу да се не препоручује кретање излетника по стази током радова и да ће то радити на сопствену одговорност уколико се одваже на тај корак.

Новац за овај посао, 39 милиона динара, Јавном предузећу „Национални парк Фрушка гора“ доделио је Покрајински секретаријат за привреду и туризам на основу одлуке Покрајинске владе, а извођач има рок до 1. јуна да га заврши.

Директор Националног парка Фрушка гора Живко Цветковић каже да ће се трудити да до 10. марта када је заказана централна прослава два века од рођења Бранка Радичевића буде завршен највећи део радова, а након тога и остатак.

Текст: Зорица Милосављевић // Фото: ДНБ Консалтинг

Verified by MonsterInsights