понедељак, април 22, 2024
ВестиСервисне информације

Прво поље на проширеном делу Чератског гробља готово пуно

На првом гробном пољу парцеле, предвиђене Планом детаљне регулације за проширење Чератског гробља у Сремским Карловцима, од 4. јуна прошле године када је почело сахрањивање на њој, већ је попуњено, односно резервисано 90 од 120 места.

Према процени директора Јавног комуналног предузећа „Белило” Радослава Јанковића, преосталих тридесет требало би да задовољи потребе док се не отвори ново поље половином године, тачније када закупац земљишта пожње жито које је посејано.

Јанковић каже да је број сахрана лане у Сремским Карловцима  био за отприлике трећину већи него иначе. У 2020. години обављено је 130 укопа, а претходне око стотину.

– За ову годину први потез који треба да предузмемо на парцели на којој смо почели да сахрањујемо јесте геодетско размеравање и обележавање – каже Јанковић. –  У договору са надлежнима у општини треба да одредимо и следеће кораке. Стазе између гробних редова су један од њих. То је неопходност, а питање је само да ли ћемо стављати бехатон плоче, или насути туцаником. Потребно је обезбедити и воду, оградити гробље и евентуално ставити капију. С обзиром на то да је уз део парцеле коју смо почели да користимо предвиђен паркинг за око педестак места, у интересу нам је да ове године барем сагледамо колико би његово уређење коштало. Исто важи и за катастар гробних места које ниједно од четири гробља нема, а то је документ без ког се не може овај посао обављати како треба.

Како каже Јанковић, план детаљне регулације предвиђа проширење Чератског гробља на четири поља укупне површине 4,25 хектара, а реализација ће се одвијати у фазама. На пољима треба да буде места за сахрањивање у наредних  до тридесет пет  година.

Према том документу, на новом делу Чератског гробља биће 3.505 гробних парцела и 23 гробне парцеле за заслужне грађане из друштвено-политичког и културног живота  Карловаца. Чератско гробље је проширено на јужној страни пре деценију и по. На тој парцели било је 254 гробних места за сахрањивање, али су она том брзином попуњена да никад нису уређене стазе и каскаде.

Проширење по новом ПДР-у је предвиђено западно и јужно од садашњег гробља, односно на парцели изнад њега, гледано од главног улаза и лево од дела где је оно већ проширено на основу прошлог ПДР-а. На основу података управљача гробља ЈКП „Белило“, капацитети за сахрањивање и на осталим гробљима готово су попуњени, али нема просторних могућности за њихово проширење из чега произилази да ће Чератско гробље у будућности бити једино активно гробље.

План детаљне регулације предвиђа дуж централне алеје изградњу 144 розаријума за похрањивање урни с кремираним посмртним остацима. У југозападном делу будућег комплекса планирано је формирање спомен-гробља или места за заједничку гробницу, где би се, уколико се укаже потреба, пренели посмртни остаци покојника за које не постоје подаци о наследницима, као и места за споменике од историјске вредности за које се не зна чији су.

ИЗВОР: дневник.рс – текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights