уторак, мај 28, 2024
ВестиТуризам

Представљен пројекат „Дунавска винска рута”

Вишенаменско пловило, о којем се у последње време доста говори у Сремским Карловцима, настало у склопу пројекта „Развој и позиционирање Дунавског пута вина као туристичког и културног бренда у прекограничном региону (Дунавска винска рута) презентован је данас у Сремским Карловцима на обали Дунава.

Како је речено, пловило је осмишљено као средство за промоцију културно-историјске баштине и вина Сремских Карловаца, али и повезивање свих винских путева и произвођача божанског пића дуж Дунава у пограничном току реке. Пројекат је финансиран у склопу ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, а осим карловачке општине партнери су жупанија Бач-Кишкун, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Удружење „Фрушкогорски кластер винара и виноградара Алмамонс”. Укупна вредност пројекта је 377.040 евра, од чега је карловачка општина добила 129.125 евра, док је изградња пловила коштала 78.800 евра.

По речима члана пројектног тима из карловачке општине Марка Ћалушића, брод ће од августа највероватније бити кориштен за оно због чега је и направљен.

– Обавеза општине била је да се направи вишенаменско половило које ће се користити за промоцију културно-историјске баштине Карловаца, презентације и у привредно-комерцијалне сврхе, односно превоз делегација и туриста од Сремских Карловаца до Новог Сада – рекао је Ћалушић.

Пловдиба до Новог Сада је замишљена тако да се током ње туристима и делегацијама представе културно-историјске вредности и вина са наших простора, као и целокупни пројекат. По потреби ће бити спупштано на воду ове године. Трошкови регистрације која је у току, осигурања, веза, горива и посаде су обухваћени пројектом.

Члан Управног одбора Туристичке организације Сремских Карловаца (ТООСК) Дарко Миланковић истакао је да је захваљујући пројектном конзорцијуму који је реализовао овај пројекат, ТООСК добио начин, средство и могућност да виноградарство и винарство промовише на конкретнији и интересантнији начин. Поред тога, истакао је он, путем пројекта и пловила, ствара се шанса да се туризам не само Карловаца него и Новог Сада доведе на виши ниво.

– Пројекат ће имати ефекат у развоју туризма, али ће корист од њега осетити и терцијарни сектор Карловаца – рекао је Дарко Миланковић.- Када се заврши међународни пристан у Карловцима, то ће отворити нову димензију за испољавање потенцијала речног туризма.
„Дунавска винска рута” први ИПА пројект у ком је учествовао Покрајински секретаријат за културу у чије име је мр Славко Матић казао да је пловило замишљено да служи за културна дешавања и да се нада да ће од јесени бити за то и кориштен.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Verified by MonsterInsights