понедељак, април 22, 2024
ВестиСпорт

Повеља за планинарско дело Јосипу Дућаку

Члан Планинарско-смучарског друштва „Стражилово“ из Сремских Карловаца Јосип Дућак, награђен је Повељом за планинарско дело коју му је уручио председник Планинарског савеза Србије Исо Планић на Скупштини ПСС у Инђији.

Ово је још једно у низу признања за чувеног оријентирца и планинара, који у ризници има и највиша одликовања националних федерација ова два спорта. Сада му је припала Повеља за посвећеност идеји планинарског покрета и вишедеценијски плодан рад на развоју планинарства у Србији.

– Нисам очекивао ово, али је увек лепо када за све што сте до сада постигли и урадили стигне награда – рекао је Дућак.

Од 1972. године, када га је запазио прекаљени мајстор карте и бусоле Ђорђе Вуковић, Јосип Дућак је у свету оријентације и планинарства. „Стражилову“ је донео бројна, историјска, одличја и трофеје на савезном, републичком и покрајинском нивоу, па и међународном. Успехе је имао и у скијашкој оријентацији и биатлону.

Велики труд уложио је у рад са младима у карловачком клубу, а његов допринос се огледа и у изради спортских карата по светским стандардима. Реамбулатор је више од 20 карата Фрушке горе, као и оних на Сувобору, Златибору, Делиблатској пешчари, а посебно се специјализовао за терене Рајца. Као члан Комисије за планинарску оријентацију ПСС имао је улогу главног трасера и контролора такмичарских стаза.

И даље је активан у ветеранској категорији, а последња карта коју је припремио је за прво коло Лиге Србије у планинарској оријентацији које ће 23. марта бити одржано на Стражилову.

текст: К. Бугарски // фото: Приватна архива

Verified by MonsterInsights