четвртак, мај 30, 2024
ВестиДешавањаКултура

Почели Дани Матице српске

Промоцијoм књиге „Племство у српској визуелној култури ХVIII века“ др Александре Человски, историчарке уметности из Галерије Матице српске, вечерас је почела манифестација „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, која ће трајати седам седмица. Реч је о другом издању  манифестације која је настала на бази Протокола о сарадњи који су у јуну 2022. године потписали Матица српска и општина Сремски Карловци, а чији носилац је Креативни клуб „Едуко“, док је Карловачка гимназија суорганизатор.

Према речима председника „Едука“ др Миладина Калинића, намера организатора је да овом манифестацијом предочи Карловчанима посебно ђацима  Карловачке гимназије и Богословије Светог Арсенија шта  наша најзначајнија научна и књижевна установа, Матица српска, у свом вишевековном трајању и стварању баштини, а односи се директно или посредно на богату културну историју Сремских Карловаца. Калинић је нагласио да ће се током седам седмица програм састојати из низа предавања, трибина, од којих ће нека бити засебно организована и обрађивати појединачне теме или ће чинити део шире целине у види посебних тематских недеља, као што је случај са овом првом седмицом која је названа због Сајма књига „Недеља издаваштва Матице српске“ и посвећена издавачкој делатности Матице српске, а биће и „Недеља српског барока у Сремским Карловцима“.

Част да отвори овогодишње „Дане Матице српске“ припала је др Александри Человски која се у оквиру своје докторске тезе, која је касније преточена у књигу, бавила темом  православног племства на територији Хабзбуршке  монархије окупљеног под окриљем Карловачке митрополије на основу свих трагова визуелне културе као што су портрети, архитектонска здања, племићке повеље, писама, печати. Она је на примеру карловачког грађанина, трговца и поштанског чиновника Андреја Андрејевића објаснила како су Срби и у мањем броју Цинцари најчешће постајали племићи, какав су живот водили  и на који начин је функционисао елитни слој српског друштва у 18. веку.

Пројекат „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ финансијски су подржали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и општина.

текст: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights