недеља, јун 23, 2024
ВестиДруштво

Одржан зимски образовни камп

„Зимски образовни камп Сремски Карловци 2023.“ одржан је у Еколошком центру „Радуловачки“ од 22. до 24. децембра у организацији Креативног клуба „Едуко“.

По речима др Миладина Калинића из Креативног клуба „Едуко“, тема овогодишњег кампа била је „Културно наслеђе Сремских Карловаца–архитектура и уметност“, коју су полазници, међу којима су били и ђаци основне школе, обрађивали кроз креативне радионице.

Осим да упозна младе и грађане Сремских Карловаца са богатим наслеђем места, идеја организатора је била и да на тај начин пробуди интересовање код њих за обнову, чување и надоградњу богате културно-историјске баштине, а у духу иновираног закона о обнови Сремских Карловаца.

Стога је централни садржај програма био упознавање полазника са знаменитим личностима које су оставиле дубок траг у локалном културном наслеђу. Виши саветник у Завичајној збирци у Сремским Карловцима др Гордана Петковић је полазницима кампа на импресиван начин представила дела архитекте Владимира Николића, који је креирао визуелни и грађевински идентитет Сремских Карловаца.

Велико интересовање полазници су показали за едуко-радионице, уметнички перформанс и практичан рад, којим је руководила Ива Недељков Жигић, дипломирани графичар ликовне уметности.

Ученици Основне школе „23. октобар“ су на основу фотографија зграде школе, коју је такође пројектовао архитекта Владимир Николић, израђивали ликовне радове и на тај начин износили своје виђење како би она требало колоритно да изгледа.

Део програма кампа моћи ће путем видео линка да прате и заинтересовани полазници из земље и окружења и дијаспоре, који нажалост због објективних околности нису били у прилици да бораве у кампу.

Пројекат су подржали Министарство културе Републике Србије и општина Сремски Карловци, а помоћ при организацији пружили су Карловачка гимназија, ОШ „23.октобар“, Завичајна збирка у Сремским Карловцима (Музеј града Новог Сада) и Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду.

Текст: Зорица Милосављевић // Фото: приватна архива, Студио Мултидизајн

Verified by MonsterInsights