четвртак, мај 30, 2024
ВестиДешавања

Обележена 176-годишњица Мајске скупштине

Свечаном академијом на платоу испред Патријаршијског двора и Саборне данас је у Сремским Карловцима обележена 176-годишњица Мајске скупштине у организацији Републичког одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, којој су присуствовали  представници Покрајинске и Владе Србије, Народне и Скупштине АП Војводине, Матице српске и других инститиуција, те породица Старатимировић и Милетић. Пре свечаности на централном тргу, на споменик вожда Ђорђа Стартимировића у порти Доње цркве, на његовом гробу у порти манастира Ваведења пресвете Богородице, те поред спомен-табле на Магистрату положени су венци.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обраћајући се на свечаности у центру Карловаца, истакла је  да је Мајском скупштином недвосмислено исказана вековна тежња и жеља за слободом српског народа Војводине и његово уједињење са браћом из Србије.

– Иако присаједињење није остварено тада већ седам деценија касније с пуним правом можемо рећи да је Мајска скупштина била иницијални корак који је покренуо незаустављиву лавину и довео до уједињења српског народа – рекла је премијерка Маја Гојковић. – Мајска скупштина је најважнија историјска вододелница у политичком животу Срба са ових простора. Визија учесника карловачког Народног сабора од пре 176 година није била садржана искључиво у тежњи за стварањем нових области. Народ окупљен тог маја у Сремским Карловцима горео је великим пламеном жеље да коначно живи слободно и као свој на своме. И тада, 1848. године, када су широм Европе револуционари масовно клицали новој будућности и раскиду са прошлошћу, српски народ био је на правој страни историје, а тако је било и седам деценија касније, као и непун век након Мајске скупштине, баш као и у последњој деценији турбулентног двадесетог века. 

Председница Покрајинске владе истакла је да су Срби одавде гласно узвикнули да желе слободу свог језика и вероисповести, право на школовање и укидање феудализма, за шта много бројнији, материјално имућнији и кадровски организованији народи Европе тога доба нису имали храбрости и спремности.

– Наши преци одавде из Сремских Карловаца окрепљени вером у истрајност и несаломљивост духа излили су темеље онога што ће уследити после седам деценија. Зато је Мајска скупштина не само поука о стрпљењу већ и подсетник да само уједињени уз много државничке мудрости и у савременом свету  можемо сачувати нашу земљу и остварити своје интересе. Искру коју је она запалила нико није успео да угаси и горела је и тињала све до остварења свих слободарских снова и надања – казала је премијерка.

Додала  је да с поносом може да каже да данас живимо у Војводини у којој су сви грађани једнаки и у којој постоје једнаке шансе и могућности за све и да је томе допринела и Мајска скупштина.

– Сви имамо разлога и за понос и за славље. Нека заједништво и вера у боље сутра засијају читавом Војводином и Србијом, јер се са овог места сећамо само оног доброг и великог, које нам и данас показује пут којим морамо заједно да ходамо ако желимо да будемо достојни настављачи дела наших великана – поручила је председница Гојковић.

На свечаности су се обратили и председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

Поводом 15. маја, датума од покрајинског значаја, председница Покрајинске владе Маја Гојковић уручила је покрајинска признања у области науке „Милутин Миланковић“ проф. др Божу Далмацији, емеритусу Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, а у области уметности „Павле Јовановић“ Уметничкој ливници „Станишић“.

У музичком делу програма наступио је хор и оркестар Карловачке богословије под управом диригенткиње Миле Радонић.

У име општине Сремски Карловци венац крај споменика  вожда Ђорђа Стратимировића положио је председник Скупштине општине Бобан Петковић, а на Стратимировићев гроб председник општине Александар Саша Стојкечић.  Помену у манастирској порти присуствовали су и венце положили и министар Немања Старовић као и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић, те председник војвођанске Скупштине Балинт Јухас положили су венце крај спомен-плоче на Магистрату, као и представници републичких и покрајинских органа власти, карловачке општине, града Новог Сада, породице Стратимировић и различитих удружења.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights