недеља, април 14, 2024
ВестиДруштво

НОВИНЕ У РАДУ ПУНКТА ХИТНЕ ПОМОЋИ У КАРЛОВЦИМА ТОКОМ ЛЕТА – На терен реаномобилом и са возачем

Од 1. јуна дежурном медицинском особљу у пункту Хитне помоћи у Сремским Карловцима за излазак на терен на располагању је реаномобил са  опремом неопходном за реговање у ургентним случајевима. Поред лекара и техничара екипу у карловачкој Хитној помоћи сада чини и возач.

– Амбуланта ће као и до сада радити суботом и недељом 24 часа, а раднима данима од 19 до 7 сати наредног дана, с тим што медицински тим у ситуацијама првог реда хитности неће позивати најближу ургентну екипу из Петроварадина, него ће тим возилом одлазити на терен – каже директор Завода за хитну медицинску помоћ у Новом Саду др Богдан Живановић.

др Богдан Живановић

– За сада је извесно да ће возило и класична ургентна екипа функционисати у Карловцима преко лета када се због најављених високих температура могу очекивати колапси како домаћег становништва тако и туриста. Верујем да ће захваљујући том возилу време изласка на терен бити још краће. Да ли ће возило и даље бити на услузи Карловчанима након лета зависи од организације посла и обавеза у Новом Саду.

О формирању класичне ургентне екипе у Карловцима говорило се од отварања пункта Хитне помоћи у децембру 2020. године. Амбуланта је од почетка савремено опремљена, поседује дефибрилатор, ЕКГ апарат за одрасле и децу, и лекари и техничари могу да пруже све медицинске услуге које су потребне, чак и најмлаđима, а сада је комплетирана реаномобилом.

До скора су лекар и техничар службеним путничким возилом одлазили на терен, а када је требало некога возити у болницу, звали би ургентну екипу из Петроварадина. Сада им више не треба испомоћ, јер су поптуно опремљени да реагују сами.

До скора су лекар и техничар службеним путничким возилом одлазили на терен, а када је требало некога возити у болницу, звали би ургентну екипу из Петроварадина. Сада им више не треба испомоћ, јер су потпуно опремљени да реагују сами.

Према подацима Завода за хитну помоћ, Карловчани су задовољни што им служба ургентне медицине функционише у месту. Отварањем пункта начињен је искорак у пружању здравствене заштите у Сремским Карловцима у оквиру Дома здравља „Нови Сад”, који тамо функционише, али се још увек осети недостатак лекара одреđених специјалности, попут интернисте, стоматолога, гинеколога и редовног рада педијатра.

Пункт Хитне помоћи у Сремским Карловцима отворен је децембра 2020. и већ првог месеца забележено је 105 интервенција. Прошле године медицинско особље интервенисало је 1.157 пута. Од тога у 474 случаја помоћ су пружили на терену, а 682 интервенције обављене су у амбуланти.

По речима др Оливере Бебић Глумац, до 20. маја ове године евидентирано  је 444 интервенција, 164 на терену и 280 у амбуланти.

Др Глумац каже да је у структури пацијената доминантно радно способно и старије становништво. Карловчани помоћ највише траже због кардиолошких и пулмолошких проблема, хипертензије и неуролошких сметњи. Хитна помоћ је у последње време често реаговала у случајевима појаве пост ковид симптома код пацијената, падова, посекотина и повреда друге врсте. На почетку пролећа честе су биле интервенције због крпеља, као и због алергија.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights