понедељак, април 22, 2024
ВестиОпштина

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА ГРАДЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ПРИСТАНИШТА Понтон пренет у својину Републике Србије

Први корак на путу наставка изградње међународног путничког пристаништа у Сремским Карловцима ове године начињен је на последњој седници локалног парламента, одржанoj 21. марта, када је дата сагласност  на одлуку Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Белило“ којом се преноси на Републику Србију право својине на понтону, направљеном 2018. године.

Том одлуком се истовремено прецизира да ће нови корисник понтона бити Агенција за управљање лукама.

Пренос права својине на понтону уследио је након што је „Белилу“ одузето одобрење за обављање лучке делатности у пристаништу због непридржавања плана и програма пословања и незапочињања те делатности. Решење о томе донето је у новембру 2022. године, а уговором о обављању лучке делатности предвиђено је да у овом случају, лучки оператер, односно „Белило“ све од материјала и незавршених радова бесплатно преда.

Како су прошлог месеца за „Дневник“ рекли у тој Агенцији, због одређених застоја у реализацији пројекта, односно због тога што локална самоуправа није била у могућности да га заврши и објекат стави у функцију, узимајући у обзир важност Сремских Kарловаца за развој крузинга у Србији, она је преузела на себе овај пројекат. За ову годину је планирано да након преузимања понтона, тај пловни објекат буде реконструисан, да се поставе шипови, и изгради систем веза и приступни мост. Понтон ће имати просторије за смештај будућег лучког оператера, граничне полиције и управе царине. Све то би требало до краја године да буде завршено, а пристаниште отворено.

Током прошле године Агенција за управљање лукама је израдила техничку документацију за реконструкцију понтона, као и за побијање шипова.  Након завршетка реконструкције, биће расписан јавни позив за избор оператера.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights