четвртак, мај 30, 2024
ВестиДруштвоОпштина

Корак од усељења у избегличке станове на Черату

Корисници станова за избеглице изграђених на Черату у Сремским Карловцима у оквиру Регионалног стамбеног програма почетком ове године, с нестрпљењем ишчекују уговоре о закупу, чиме ће се њихова, у већини случајева двоиподеценијска подстанарска агонија, окончати.

Од тренутка када је летос „Пут-инвест” завршио партерно уређење и градњу саобраћајнице, захваљујући новцу који је Комесаријат за избеглице и миграције накнадно обезбедио карловачкој општини, све очи корисника станова упрте су у локалну самоуправу, од које се, као инвеститора, очекује да прведе неопходну административну процедуру и уручи им кључеве.

– Станови су потпуно спремни за усељење, следећи и најбитнији корак је добијање употребне дозволе – каже руководилац Одељења за друштвене делатности у карловачкој општини Нада Остојић Агбаба. – Сва документација је на провери и сви учесници у пројекту, у првом реду Комесаријат за избеглице и миграције као водећи партнер, Јединица за управљање пројектима у јавном сектору (ЈУП), која је била техничка подршка, извођач радова „Градинг” из Параћина, треба да дају коначну реч.

Сваког дана очекујемо да је добијемо натраг и надам се да ће се то догодити у току следеће недеље. По пристизању, по уверавањима запослених у надлежном одељењу за издавање употребне дозволе, тај документ може бити донет за два до три дана.

Нада Остојић Агбаба напомиње да су уговори о закупу с могућношћу откупа припремљени, и подсећа на то да су четири од 16 станова намењени за социјално угрожене избегличке породице и да се они не могу отткупљивати, док осталих 12 могу бити продати изабраним корисницима.

– Корисници су изабрани раније и по броју чланова домаћинства смо их распоредили у станове одговарајуће квадратуре – каже наша саговорница. – Они најмање шест месеци морају бити у закупу, а након тога могу се изјаснити да ли ће да их откупе, и на колико година. Могу их откупити уколико су у могућности и одмах, али се у том случају цена за откуп разликује. Пружа им се могућност и да наставе да плаћају закуп, али за то морају да поднесу захтев после истека прво пола године.

Оног тренутка када се корисницима уруче уговори, настаје њихова обавеза плаћања комуналних трошкова. Преузимање те обавезе од општине сами треба да регулишу с јавним предузећима ( Нада Остојић Агбаба)

Како каже, месечна закупнина двособног стана од 67 квадратних метара би требало да буде око 6.000 динара, а гарсоњере од тридесетак квадратних метара – 3.000. Новац од закупа општина ће употребити за решавање проблема дригих избеглица.

– Оног тренутка када се корисницима уруче уговори, настаје њихова обавеза плаћања комуналних трошкова. Преузимање те обавезе од општине сами треба да регулишу с јавним предузећима. Обавеза им је и да изаберу управника зграде – напомиње Нада Остојић Агбаба.

извор: дневник.рс – текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights