недеља, јун 23, 2024
ВестиДешавања

Карловчанка Ева Шнур умесила најбољи куглоф

Сремски Карловци последња три дана живе у знаку куглофа захваљујући фестивалу посвећеном том колачу, који је 2002. године покренуло Немачко удружење за добросуседске односе „Карловиц“, а данашња Фондација за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба „Завичајна кућа“.

Више него осталим данима, овог последњег викнда у мају, на тезгама излагача на централном карловачком тргу посетиоци могу да виде, пробају и купе куглоф, чија производња је за многе постала извор прихода откако је постао бренд Сремских Карловаца. Осим тог колача, у понуди су и локална вина, уметнине, раритети, производи старих заната, мед…

Централно место током три дана манифестације заузима такмичење за најбољи куглоф, а овог пута за надметање је пријављено 16 примерака.

Прво место освојила је Карловчанка Ева Шнур, а друго и треће припало је прошлогодишњој победници, суграђанки Александри Аврамовић, која је лане са својим куглофом заузела прву позицију и на „Данима европске баштине“ у Бачу. Према новим пропозицијама манифестације, Ева Шнур ће данас у 14 сати пред публиком правити куглоф с којим је победила.

Фестивал ће вечерас у 19 сати затворити концерт хорова ДНУК „Коломејка”, ХКПД „Јелачић”, хора грчко-српског пријатељства „Ирида” и мешовитог хора „Хармонија“ часова у римокатоличкој цркви Пресветог Тројства. Манифестацију су подржали општина Сремски Карловци, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Министарство за туризам и омладину као и бренд Роса Хомоље.

извор: дневник.рс // текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights