четвртак, јул 18, 2024
ВестиТуризам

Градња луксузног хотела на Черату све извеснија

Градња луксузног хотела на падинама Чератског брега у Сремским Карловцима све је извеснија, и ако све предрадње буду дале очекиване резултате, радови би могли почети у лето следеће године.

На то да се ствари у погледу реализације изградње развијају у добром смеру указује и чињеница да су представници мађарског инвеститора прошлог петка склопили уговоре о купопродаји парцела с власницима.

По речима председника карловачке општине Александра Стојкечића, инвеститор прво планира да предузме гео-механичко испитивање тла и уколико резултати покажу да та падина није погодна за градњу, одустаће од посла, а аванс који су платили остаће власницима.

– Реч је о инвестицији вредној између 15 и 20 милиона евра, а хотел који мађарски инвеститор планира тамо да изгради треба да има 110 соба, спа-центар и винске садржаје – каже Стојкечић. – Инвеститор је сам бирао локацију и ступио у контакт с власницима. За Сремске Карловце градња тог луксузног хотела значиће много јер ће пружити прилику за већи број ноћења туриста, а самим тим и већи приход. Захваљујући планираним садржајима, моћи ће да се развијају конгресни и други видови туризма и Карловци од транзитног туристичког места постану дестинација где се долази на дуже. Ми смо општина која нема простор за изградњу фабрика и индустријских паркова као друге локалне самоуправе по Србији и ово је инвестиција која одговара Сремским Карловцима.

Стојкечић каже да та инвестиција треба да буде пример и порука  другима да су добродошли да уложе свој новац у Карловце, као и да се  културна добра на тржишту продају као туристички производ.

Изградња хотела би требало да траје две до три године, а када се отвори, у њему би запослење могло наћи осамдесетак људи. По плану, имаће два улаза, економски с чератске стране и главни, до којег ће се стизати путем чија је градња у плану на Дудари.

Обавеза Општине биће, напомиње Стојкечић, да обезбеди комуналну и путну инфраструктуру до хотела, што ће захтевати и одређене измене у урбанистичким плановима.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights