четвртак, мај 30, 2024
ВестиДешавања

Фолклораши дочарали ђурђевданске обичаје

Под покровитељством општине Сремски Карловци трећу годину заредом чланови Омладинског културно-уметничког друштва „Бранково коло“ извели су данас на бини у центру програм „Ђурђевдански венчићи“ дочаравајући лепоту празничних народних обичаја на Ђурђевдан. У томе су им ове године помогли чланови СКЦ-а „Стеван Сремац“ из Сенте, АДЗНМ-а „Гусле“ из Кикинде, КУД „Стеван Мокрањац“ из Каћа, и КУД-а „Станко Пауновић“ из Панчева, као и ученици Карловачке богословије.

Пре почетка програма око две стотине учесника у живописним ношњама прошетало је централним карловачким тргом. Предводио их је гајдаш Вања Илијев из Зрењанина  који годинама чува и негује тај вид музицирања.

Након тога уследио је колаж народних песама и игара из различитих крајева Србије који су отворили карловачки фолклораши.

Манифестација је настала на бази записа о прослави Ђурђевдана у Сремским Карловцима, који је у својој књизи „Карловци са њиховом околином“, издатој 1882. године, оставио катихета, свештеник  и хроничар Василије Константиновић.

По речима уметничког руководиоца у „Бранковом колу“ и организатора манифестације Ђурђинке Царевић, која је и Константиновићева чукунунука, Ђурђевдан се одвајкада у читавом Срему па и у Карловцима прослављао уз гајде. То је после Божића празник са највише обичаја.

-На Ђурђевдан су се китиле стаје, капије, ограде, посуде за млеко, а посебно људи. Девојчице и девојке  би стављале венчиће од цвећа на главу, момци би се опасивали  врбовим гранчицама у жељи да буду напредни и здрави као младо биље које је бујало у то доба године. Омиљено месо старих Карловчана за народна весеља, где се играло и певало уз гајде, били су Черат и Магарчев брег. Наш приказ прославе овог празника спустили смо у центар Сремских Карловаца , на Трг Бранка Радичевића, где желимо заједно са нашим гостима  да дочарамо лепоту народних обичаја за Ђурђевдан –  рекла је Ђурђинка Царевић.

Манифестацију су још подржали Карловчака богословија и ОШ „23. октобар“.

текст: Зорица Милосављевић // фото: Ђорђе Радивојевић

Verified by MonsterInsights