четвртак, јул 18, 2024
ВестиДруштво

Дводневна  конференција о анимацији у Сремским Карловцима

Дводневном конференцијом на којој  учествују махом  филмски педагози и универзитетски професори, у Сремским Карловцима отпочео је пројекат „Анимирај се!“ карловачког Студија ДОМ анимације који спроводи  у партнерству да Дечијим културним центром Новог Сада и Филмским-креативним студијом „Ванима” из Вараждина. У оквиру пројекта „Анимирај се!“ који је подржао Европски програм за младе ЕРАЗМУС плус намера организатора јесте да подстакне широку примену анимације у дечјем и омладинском стваралаштву. Резултати пројекта биће намењени младима и свима који желе да подстакну младе да примене ову врсту уметности у свом стваралаштву, као што су омладински радници, ментори, учитељи, професори, родитељи.

– Наш задатак је да искористимо овај тренутак када је анимација изашла из студија и постала  доступна свима – каже чланица породичног Студија ДОМ анимације Злата Попов. – Ко има мобилни телефон, жељу и стрпљење може да се окуша у једноставнијој форми анимираног филма. Знамо колико млади проводе времена уз своје мобилне телефоне, а анимација им може помоћи да у своје дигитално окружење унесу креативност и уђу у стваралачки процес настанка филма. То је врло значајно не само за оне који се баве анимацијом него и за оне који се баве проблемима младих.

По речима Злате Попов, анимација може да донесе пуно користи младима. Кроз рад на анимираном филму они се уче стрпљењу, тимском раду, организацији…

– Ми желимо  да допринесемо популаризацији примене анимације у омладинском  стваралаштву, али и њеном развоју – напомиње Злата Попов. – Због тога је и приређена конференција. Из овог дводневног скупа стручњака треба да произађу смернице на основу којих ћемо креирати и разрадити  курс анимације доступан  свима. Курс ће бити намењен  апсолутним почетницима уз помоћ којег ће кроз  видео материјале они  научити све што им је потребно за израду кратког анимираног филма у кућним условима – објашњава Злата.

У пројекту ће учестовати 50 младих из Србије и Хрватске који ће да испробају  курс на чијим основама ради група стручњака  јуче и данас у Еколошком центру „Радуловачки“. На крају пројекта који траје до октобра следеће године, млади учесници, старији од 13 година  ће направити филм, и на тај начин, између осталог, дати повратне информације о квалитету курса, који ће бити модификован ако треба.

Резултат пројекта треба да буде и приручник за примену анимације у омладинском стваралаштву. Биће  покренута и Фејсбук група преко које ће током трајања пројекта сви моћи да добију одговоре од стручњака на свако питање у вези са темом. 

текст и фото: Зорица Милосављевић

Verified by MonsterInsights