четвртак, мај 30, 2024
ВестиДешавањаКултура

ДАНИ МАТИЦЕ СРПСКЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА – Октобар, новембар и децембар 2023. године

Манифестација „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, другу годину заредом, одржаће се у наредних седам недеља у Сремским Карловцима. Од краја октобра до почетка децембра, кроз низ предавања и трибина, карловачкој публици ће се представити петнаестак домаћих универзитетских професора, доктора наука и научних и културних посленика, који ће бавити темама из области науке, културе и уметности, а које се, на посредан или непосредан начин, односе на Сремске Карловце.

Манифестацију заједнички организују Матица српска, Општина Сремски Карловци, Карловачка гимназија и Креативни клуб „Едуко“ из Сремских Карловаца, на темељу Протокола о сарадњи који су у јуну 2022. године потписали Матица српска и Општина Сремски Карловци.

Овогодишњи програм манифестације састоји се из научних предавања и трибина које ће се, из недеље у недељу, одржавати у згради Општине Сремски Карловци или Карловачкој гимназији, од којих ће нека бити засебно организована и обрађивати појединачне теме или ће чинити део шире целине у види посебних тематских недеља, какве су „Недеља издаваштва Матице српске“ и „Недеља српског барока у Сремским Карловцима“.

Циљ манифестације „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ јесте да се повезивањем најстарије српске књижевне, културне и научне установе и града који је у историји био средиште српског националног, политичког, верског и културног живота изнова приступи разматрању специфичних „карловачких тема“ у науци и култури и актуелизује занимање за њих, као и да се савремени научни погледи приближе ширем грађанству.

Пројекат „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“, чији је носилац Креативни клуб „Едуко“, финасијски су подржали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Општина Сремски Карловци.

Манифестације почиње у понедељак 23. октобра 2023. године и током прве недеље, која је тематска и носи назив „Недеља издаваштва Матице српске“, биће одржана три промоције Матичиних издања: монографије „Племство у српској визуелној култури ХVIII века“ аутора Александре Человски и промоције двају зборника: „Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине“ и „Историја насеља општине Жабаљ“. „Недеља издаваштва“ организује се у току трајања „Сајма књига“ у Београду, а Матица српска искористиће манифестацију „Дани Матице српске у Сремским Карловцима“ да своја издања представи у Сремским Карловцима.

Програм

„Недеља издаваштва Матице српске“

Понедељак, 23. октобар 2023. у 18:00

Промоција књиге „Племство у српској визуелној култури ХVIII века“

Предавач:

Др Александра Человски, историчар уметности, Галерија Матице српске

Среда, 25. октобар 2023. у 18:00

(зграда Општине Сремски Карловци)

Промоција зборника радова „Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине“

Предавачи:

Др Јелена Веселинов, историчар права, Матица српска

Снежана Мишић, историчар уметности, Галерија Матице српске

Петак, 27. октобар 2023. у 18:00

(зграда Општине Сремски Карловци)

Промоција зборника радова „Историја насеља општине Жабаљ“

Предавачи:

Проф. др Слободан Бјелица, историчар, Филозофски факултет Нови Сад Проф. др Владан Гавриловић, историчар, Филозофски факултет Нови Сад

Милован Мирков, директор, Библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ

Варја Нешић, Библиотека „Вељко Петровић“ Жабаљ

Verified by MonsterInsights