уторак, мај 28, 2024
ВестиОпштинаПокрајинска Влада

Благо Сремских Карловаца у виртуелној реалности

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио јуче 136 уговора, вредних више од 40 милиона динара, за пројекте из области заштите и очувања културног наслеђа у АП Војводини и заштите и очувања традиционалног српског народног стваралаштва у АП Војводини.

Реч је пројектима који се баве неговањем, презентацијом и промоцијом традиционалог српског стваралаштва и истраживањем, заштитом и очувањем покретног и непокретног културног наслеђа, као и његовом дигиталном презентацијом.

Општина Сремски Карловци, уз подршку покрајинског секретаријата за културу отпочиње израду виртуелне туристичке туре по најзнаменитијим локацијама у Сремским Kарловцима. Пројекат је подржан са 600.000 динара, а тај новац биће искоришћен за израду интернет презентације која ће туристима омогућити да се увере у лепоте и значај Сремских Карловаца. У виртуелној презентацији биће представљене Патријаршија, Капела мира,  Карловачка гимназија и још многе друге материјалне и нематеријалне знаменитости.

– Неопходно је да идемо у корак са временом и да се прилагођавамо новим тендецијама у свету уметности и туризма. Виртуелна тура биће атрактивна колико и странцима толико и млађој популацији која ће се на овај начин заинтересовати за српску историју и Сремске Карловце. Искористићемо технолошки напредак да на најбољи начин помогнемо опоравак туризма у нашој општини, уверени да ће се вакцинацијом сви животни и привредни токови вратити у нормалу – рекао је председник општине Александар Саша Стојкечић.

Пројекат ће бити реализован до краја године, када се очекује да први „виртуелни“ туристи посете карловачке знаменитости.

– Општина Сремски Карловци имала је ове године врло интезивне пројектне активности. Уз подршку покрајинске и републичке владе, обезбедили смо значајна средства за реализацију пројеката који ће олакшати функционисање локалне самоуправе и унапредити живот грађана Сремских Карловаца. А оно што је најважније, добили смо и нови Закон о Сремским Карловцима који ће значајно олакшати унапређење и очување културног наслеђа и развој туризма  – рекао је Стојкечић.

Verified by MonsterInsights